REAKCIJE

Očekujemo da država BiH zaštiti Fatiha Keskina

Apeliramo na sve organe vlasti da stanu u zaštitu vladavine prava, da zaštite u ovom slučaju naše legalne i legitimne institucije, njihove uposlenike i nadasve naše učenike i njihove roditelje

Imigracioni centar. Arhiv

Piše: S.D.

4.12.2019

Povodom hapšenja turskog državljanina Fatiha Keskina, direktora ''Richmond Park Collegea'' Bihać, kojem je Služba za poslove sa strancima BiH ukinula boravak u našoj državi, saopćenjem za javnost oglasila se i škola u kojoj je on radio. U saopćenju se ističe da su učenici, roditelji učenika i članovi nastavnog kolektiva škole šokirani Keskinovim hapšenjem. 

Dalje se navodi: 

- Naime, direktor škole Fatih Keskin, koji tu funkciju obavlja od 2014. godine, pozvan je u ponedjeljak, 2. decembra,  telefonom da se sljedećeg dana javi u MUP Unsko-sanskog kantona, što je on i učinio.

Nakon razgovora koji je obavio u službenim prostorijama Ministarstva iz nama nepoznatih razloga član našeg nastavnog tima, direktor, muž i otac dvoje djece službenim vozilom, u pratnji službenih lica, odveden je u nepoznatom pravcu. Nije mu omogućeno da se javi advokatu. Kada se sljedeći put javio, rekao je da se nalazi u Imigracionom centru u Lukavici.

Apeliramo na sve organe vlasti da stanu u zaštitu vladavine prava, da zaštite u ovom slučaju naše legalne i legitimne institucije, njihove uposlenike i nadasve naše učenike i njihove roditelje.

Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci da objasnimo šta se zapravo desilo tokom jučerašnjeg dana kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u kampu u Lukavici.

Sada, kada je biti prosvjetni radnik izazovnije nego ikada i kada su Bihać i USK suočeni s teškim ljudskih dramama koje se odvijaju pred našim očima, naš kolektiv je uspijevao i uspijeva podići ljestvicu kvaliteta obrazovanja u Kantonu i pripremiti naše buduće generacije za izazove koji su pred njima. Stoga ovakav tretman od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona i Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima koji su se oglušili na naše pozive da nam objasne o čemu se radi smatramo neprihvatljivim i poniženjem za naše učenike i njihove roditelje, za naš kolektiv i naravno porodicu našeg profesora i direktora Fatiha Keskina. Od predstavnika naše države očekujemo zaštitu - navodi se u reagiranju koje potpisuje Nermin Efendić, zamjenik direktora ''Richmond Park Collegea'' u Bihaću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.