ZAGAĐENJE ZRAKA

Proglašena epizoda "pripravnost" na području Ilijaša

Ilustracija. Arhiv

Fena

4.12.2019

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu "pripravnost" za općinu Ilijaš.

Na području Ilijaša je izmjerena prosječna dnevna vrijednost 60,4 µg/m3. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna četiri dana se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, s mogućnošću pojave temperaturne inverzije, što će pogodovati daljnjem pogoršanju kvaliteta zraka, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje se rizičnim grupama stanovništva s područja općine Ilijaš - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima, smanjeno kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu "Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo", na web stranici Zavoda.

U ostalim zonama se ne predlaže proglašavanje epizode "pripravnost", pošto su u sarajevskoj kotlini izmjerene vrijednosti zagađujućih materija ispod graničnih. Također, nisu zabilježena prekoračenja koncentracija ostalih polutanata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.