AKTUELNO Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Borel: Vrata eurointegracija i dalje su otvorena za BiH

Srna
04.12.2019 18:11

Josep Borel

Foto: AFP

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Džozep Borel (Josep Borrell) pružio je danas u Briselu punu podršku evropskoj perspektivi i nastavku procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Borel je, govoreći na sastanku članova Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove s delegacijama parlamenata država članica EU i zemalja zapadnog Balkana, naglasio da ovom regionu ne može biti uskraćena evropska perspektiva, budući da su mir i sigurnost ovog dijela Evrope istovremeno i mir i sigurnost u EU.

On je na sastanku, kojem su prisustvovali i predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Asim Sarajlić, istakao da je EU jedina koja zemljama zapadnog Balkana može ponuditi rješenja za održiv razvoj, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

Borel je parlamentarcima iz zemalja zapadnog Balkana poručio da ne budu razočarani najnovijim dešavanjima unutar EU u vezi s procesom proširenja te da nastave s reformama i ispunjavanjem uvjeta za punopravno članstvo u EU. 

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu Bradara i Sarajlić učestvovali su i u radu okruglog stola na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, s kojeg su najviši evropski zvaničnici jasno poručili da vrata integracija za BiH i sve zemlje regiona ostaju otvorena.

Komentari

NA VRH