AKTUELNO Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu jutros je bio 152

Bh. gradovi i dalje među zagađenijim u svijetu: Zrak od umjereno zagađenog do nezdravog

Žuti nivo upozorenja za područje cijele BiH zbog magle i niskih temperatura

I. K. / Avaz.ba
05.12.2019 10:33

Pogled na grad s Vratnika

Foto: Čitalac

Zrak u nekoliko bh. gradova i danas je zagađen, pokazuju podaci "Eko Akcije". 

Naime, indeks kvaliteta zraka u Sarajevu jutros je bio 152, a iz ove organizacije upozoravaju na moguću pojavu  pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali  mogli bi početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Najkritičnije stanje je u Ilijašu i Visokom. U većem dijelu Sarajeva, zrak je nešto manje zagađen. Neznatno zagađenje je na području Bjelava, gdje je indeks kvaliteta zraka 50 - dobar. 

Mjerne stanice kod Vijećnice i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pokazuju da je zrak umjereno zagađen, odnosno nezdrav za osjetljive grupe. Indeks izmjeren na mjernoj stanici Vijećnica iznosi 62, a na mjernoj stanici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je 153. 

Zrak na području naselja Otoka je među najzagađenijim u Bosni i Hercegovini. Indeks kvaliteta zraka iznosi 152 - nezdrav.  Monitor mjerne stanice na Ilidži je u kvaru, tako da podaci o zagađenju u ovom dijelu Kantona Sarajevo nisu poznati. 

Posebno opasan po zdravlje je zrak u Ilijašu i Visokom. Indeks u Ilijašu je 176 - nezdrav, a u Visokom 173 - nezdrav.

Slična je situacija i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. U Tuzli - 153, Zenici - 165 i Lukavcu - 166 je kvalitet zraka okarakteriziran kao nezdrav, pokazuju podaci "Eko Akcije".

Kvalitet zraka posljednjih sedam dana ocijenjen je kao umjereno zagađen, nezdrav i nezdrav za osjetljive grupe. 

Žuti nivo upozorenja

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog pojave magle po kotlinama i minimalnih temperatura zraka između -8 i -10 stepeni, saopćeno je iz Zavoda. 

Tagovi

Zrak Zagađenost

Komentari

NA VRH