SARAJEVO

Zoran Tegeltija imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Za njegov izbor glasalo je 28 zastupnika, protiv je bilo njih osam, a suzdržana dva

Tegeltija novi predsjedavajući Vijeća ministara. M. Tabaković

Piše: S.D.

5.12.2019

Zoran Tegeltija izabran je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za njegov izbor glasalo je od prisutnih 38 za 28 zastupnika (SDA, SNSD, HDZ, SBB, DF, Srpski klub), protiv je bilo njih osam (SDP, NS, PDP, SDS), a suzdržana dva, Šemsudin Mehmedović (SDA) i Enver Bijedić (SD). 

Uoči glasanja, Tegeltija je zahvalio na svim stavovima koje je čuo tokom diskusije o iznesenom ekspozeu, bez obzira na to, kako je kazao, slaže li se on sa svima njima.

Najavio je da će tražiti od nadležnih službi stenograme svih današnjih izlaganja kako bi se mogao pripremiti da što kvalitetnije odgovori na postavljena pitanja.

- Ako bih pokušao danas da dam odgovore na sva pitanja, trajali bi duže nego ostala rasprava. Ovo moje izlaganje nije detaljan program rada, nego naznake kako će raditi Savjet ministara - kazao je on.

Zoran Tegeltija poručio je da parlamentarnu govornicu nikad neće koristiti za međusobne uvrede bilo koga. Osvrnuo se i na navode u vezi s tačnošću izjave koju je ispunio.

- Nisam ja popunjavao izjavu jer želim, tu sam izjavu popunjavao na zahtjev Željka Komšića, poslije je išla na institucije. Svako razmišljanje da sam želio unijeti netačan podatak, nema ništa s tim. Građani će suditi 2022. po onome šta ostane iza nas i šta smo uradili. Spreman sam uraditi sve da bi živjeli u uspješnijem, bogatijem i sretnijem društvu, nadam se da ste i vi za to spremni – kazao je Tegeltija.

Inače, glasanje je obavljeno nakon višesatne rasprave. 

Rezultati glasanja za imenovanje predsjedavajućeg. S. Degirmendžić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.