LJUBLJANA Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s premijerom Slovenije

Komšić, Džaferović i Šarec poručili: Bez zapadnog Balkana EU neće biti cjelovita

Iskazana je jasna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu

Avaz.ba
05.12.2019 18:02

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarali su s predsjednikom Vlade Slovenije Marjanom Šarecom. 

Naglašeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi BiH i Slovenije, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na svim nivoima. 

Istaknuto je da BiH želi jačati odnose i saradnju s Republikom Slovenijom u raznim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Slovenija snažno podržava proces proširenja EU na zapadni Balkan. Bez zapadnog Balkana EU neće biti cjelovita, naglašeno je na sastanku. Iskazana je jasna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći Slovenije prema BiH u procesu integracija u EU.

Sagovornici su razgovarali i o problemu ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji. Istaknuto je da je potrebno zajedničkim pristupom prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije riješiti pitanje migracija na zadovoljavajući način.

Prije sastanka sa Šarecom upriličen je razgovor Komšića, Džaferovića i predsjednika Slovenije Boruta Pahora s članovima akademske zajednice o temi „Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine“, koji je održan na Novoj univerzi u Ljubljani.

Komentari

NA VRH