PROCEDURA

Koje ISIL-ovce iz Sirije preuzima SIPA, šta će biti sa ženama i djecom

Siguran za sada dolazak 23 osobe, ali i sedam ISIL -ovaca koji su na crvenim potjernicama

Aerodrom Sarajevo: Svi u pripravnosti. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

5.12.2019

Sigurnosne i policijske agencije u BiH, u saradnji s Državnim tužilaštvom, obavljaju posljednje pripreme za preuzimanje bh. državljana iz Sirije i Iraka, koji će do kraja sedmice biti deportirani u našu zemlju.

Ima udovica

Prema nezvaničnim podacima, u Sarajevo bi trebalo stići 30 osoba. Od toga je sedam žena i 16 djece.

Izvori „Avaza“ tvrde da još nisu detaljno obaviješteni hoće li kompletna grupa od devet ISIL-ovaca stići u Sarajevo, ali otkrivamo da će ih stići sedam. Nepoznato je ko je otpao s spiska od njih devet.

Za sada je poznato da sigurno dolaze 23 osobe i to većinom žene s djecom. Među njima su i tri udovice.

Navodno, sve zavisi i od toga koliko će se naći praznih mjesta u avionu koji polijeće iz Sirije 7. decembra. Za sada se imena žena i djece drže u strogoj tajnosti, a o svemu su obaviješteni i socijalni radnici i stručne službe kako bi im se pružila pomoć.

Prema proceduri, ISIL-ovci koji su na potjernicama, biti će predati Sudu BiH, kako bi im se odredio pritvor. Ostali, koji su, na potragama, bit će predati SIPA-i.

Prije svega, SIPA će uz nadležnost Granične policije BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH utvrditi imaju li sve ove osobe bh. pasoše, tačnije radi li se o državljanima BiH.

Samo razgovor

Kada su u pitanju žene, s njima će pripadnici SIPA-e na Aerodromu Sarajevo obaviti informativne razgovore kako bi se utvrdilo kako su završile u Siriji i kakva je njihova eventualna uloga i bi li mogla imati neka obilježja krivičnog djela.

S obzirom na to da su mnoge žene koje će biti deportirane udovice, teško je očekivati da će ih država procesuirati. One će s djecom, najvjerovatnije, nakon svih provjera, biti vraćene u svoja mjesta prebivališta, a uz određene mjere predostrožnosti.

Siročad idu porodicama

Teško je očekivati, tvrde naši sagovornici, da žene s djecom budu smještene u neki kolektivni centar, jer država ima mehanizam da prati njihovu resocijalizaciju u bh. društvo, ali nema centre za smještaj ove vrste. Centar se spominje samo kao baza za smještaj i provjere,  a nakon toga svi idu kućama.

Siročad će biti smještena kod hranitelja, odnosno u porodicama roditelja koji su nastradali u Siriji tokom raketnih napada.


MINISTARSTVO zdravstva FBiH uključeno je ovu aktivnost, a zaduženo je da obavi ljekarske preglede, prije svega žena i djece, s obzirom na loše uvjete u zarobljeništvu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.