SARAJEVO

Škrijelj: Odbijam odgovornost rektora i Univerziteta u Sarajevu, kriv je Medicinski fakultet

Neće moći jedan fakultet obustaviti nastavu na tri fakulteta

Piše: D. Ba./ Avaz.ba

5.12.2019

S pres konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nakon sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu, održana je konferencija za medije, kojoj su prisustvovali rektor UNSA-e Rifat Škrijelj i dekani Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih nauka.

Ponovo je potenciran problem obustave nastave na fakultetima medicinske grupacije, na kojima studenti više od mjesec nemaju nastavu jer je Medicinski fakultet svojim profesorima zabranio da održavaju nastavu na Farmaciji, Stomatologiji, Fakultetu zdravstvenih studija, ali i na Fakultetu za sport.

Na samom početku rektor se izvinio roditeljima studenata zbog propuštene nastave.

- Studentima prije svega zahvaljujem na strpljenju, ali i dostojanstvenom reagiranju na demokratski način. Odbijam odgovornost rektora i Univerziteta u Sarajevu, odgovoran je Medicinski fakultet. Oni su svoj stav korigirali i ta korekcija je dobrodošla, ali ne umanjuje odgovornost onih koji su doveli do ovog - istakao je Škrijelj.

Pojašnjava da je na održanoj sjednici Senata potvrđeno da je nastava krenula. Kako je istakao rektor, Senat je donio zaključke, tako da se ovo više ne može dešavati.

- Neće moći jedan fakultet obustaviti nastavu na tri fakulteta. Akademski kalendar, tačnije plan nadoknade, bit će onaj koji je prihvatljiv za studente. Ugovor je pripremljen u formi prijedloga - kazao je Škrijelj.

Dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašić istakla je da se sve donedavno nije oglašavala u medijima, do kada Medicinski fakultet nije optužio dekane ova tri fakulteta kao krivce.

- Tada smo u saopćenju izdali argumente i pisani materijal o svemu. Uputili smo dopis tada Medicinskom fakultetu. Moram kazati da se svodi na politički kontekst i danas je zvanično stigao dopis o početku nastave. Studenti plaćaju školarine, a mi smo na budžetu KS. Dobili smo limitirani budžet u koji smo se morali uklopiti. Medicinskom fakultetu ne možemo ništa platiti i ne prihvatamo nikakvu odgovornost kada je u pitanju bilo kakvo plaćanje Medicinskom fakultetu jer mi nemamo tu nadležnost - istakla je Pašić.

Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, istakao je ovom prilikom da je ovaj problem donio ogromne posljedice.

- Nastava je tačno obustavljena 24. oktobra. Stomatološki fakultet ističe da je neophodno utvrditi odgovornog za obustavu nastave. Veliki poraz će biti ukoliko se ne ustanovi krivac koji je doveo do neustavnog prekida nastave. Obrazovanje je osnovno ljudsko pravo. Hvala studentima što su jučer na dostojanstven način održali proteste - kazao je Ajanović.

Dekan Farmaceutskog fakulteta Fahir Bečić je, također, prisustvovao konferenciji. Istakao je da su dekani učinili sve kako ne bi došlo do obustave nastave te se nada da više do ovog neće dolaziti. 

Škrijelj je ovu priliku iskoristio kako bi najavio svečanu promociju i dodjelu diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu. Održat će se 7. decembra s početkom u 11 sati.

Promovirat će se 5.161 diplomant i magistrant. Bit će dodijeljena 192 posebna priznanja Univerziteta u Sarajevu, 56 zlatnih znački, 128 srebrenih znački i osam povelja Univerziteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.