BANJA LUKA Potpredsjednik RS

Salkić: Presuda tračak nade nakon sistemske diskriminacije bošnjačke djece u RS

Smatra da bi bilo puno bolje da je Vrhovni sud bh. entiteta RS ovakvu odluku donio i kod svog prvobitnog odlučivanja o istoj stvari

Fena
05.12.2019 18:09

Ramiz Salkić

Foto: Arhiv

Presuda Vrhovnog suda bh. entiteta RS u kojoj su potpuno uvaženi tužba i zahtjevi učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, donesena na bazi ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predstavlja tračak nade u uspostavljanje i funkcioniranje sistema koji će štititi ljudska prava i slobode, naglasio je Feni entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić

Smatra da bi bilo puno bolje da je Vrhovni sud bh. entiteta RS ovakvu odluku donio i kod svog prvobitnog odlučivanja o istoj stvari. 

- To bi bio još veći uspjeh. Na ovakav način ostaje utisak da je entitetski Vrhovni sud presudu donio na bazi svojevrsnog pritiska i ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - ukazao je. 

U svakom slučaju, ova odluka je, kaže, za svaku pohvalu i ona pokazuje put za ostvarivanje prava i dokidanje sistemske diskriminacije koju provodi vlast ovog entiteta, ne samo u obrazovnom procesu već i u drugim oblastima gdje su ugrožena prava građana od vlasti. 

- Očekujemo da vlast u ovom entitetu provede ovu odluku i na njenoj bazi prekine sistemsku diskriminaciju i u svim drugim školama na prostoru bh. entiteta RS, kako druge obespravljene građane i njihovu djecu ne bi izlagala dugotrajnim sudskim procesima – rekao je Salkić. 

Istakao je i da presuda, koja je jedna od najvažnijih u proteklim godinama, ima ogroman značaj, jer je Vrhovni sud utvrdio da su djeca u Vrbanjcima diskriminirana, te da su imala pravo na nacionalnu grupu predmeta. Također, veliko je ohrabrenje da su, kako kaže, sudovi, posebno sudovi u bh. entitetu RS, počeli donositi presude kada je u pitanju sistemska diskriminacija, na koju je konstantno upozoravao proteklih nekoliko godina.

Komentari

NA VRH