SVEČANOSTI

Ministrici Pendeš uručeno zlatno odlikovanje Republike Austrije

Drago mi je da sam pomogla našu saradnju koja rezultira unapređenjem Oružanih snaga BiH, ali i cjelokupnog sigurnosnog ozračja u okruženju, rekla Pendeš

S uručenja: Uspješna saradnja. Fena

Fena

5.12.2019

Ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš uručeno je Veliko zlatno počasno odlikovanje Republike Austrije s lentom u Ambasadi Austrije u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Odlikovanje koje dodjeljuje austrijski savezni predstavnik uručio joj je ministar odbrane Austrije Tomas Starlinger (Thomas), koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Pri dodjeli odlikovanja istaknuto je da je ministrica Pendeš u okviru svog mandata i ličnim zalaganjem poticala razvoj saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije te saradnju njihovih oružanih snaga podigla na viši nivo. Najznačajniji pokazatelj saradnje Oružanih snaga BiH i Austrijske savezne vojske je obrazovanje kadeta Oružanih snaga BiH na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Viner Nojštatu.

Pendeš je uvijek podržavala i učestvovala u inicijativama saveznog ministarstva odbrane Austrije, provođenih u okvirima regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi. Time je unaprijeđena saradnja oružanih snaga zemalja regije i pomognuto njihovo približavanje evropskim strukturama u sektoru obrane.

- Velika mi je čast primiti ovo austrijsko odlikovanje. Drago mi je da sam pomogla našu saradnju koja rezultira unapređenjem Oružanih snaga BiH, ali i cjelokupnog sigurnosnog ozračja u okruženju - kazala je povodom toga ministrica Pendeš. 

Starlinger je rekao da je doprinos Bosne i Hercegovine, ali i lični angažman ministrice Pendeš ojačao stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji, što je od posebnog značaja za Austriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.