SARAJEVO

Tegeltija počinje konsultacije o novim ministrima

Zoran Tegeltija. M. Tabaković

Piše: S. D.

6.12.2019

Zoran Tegeltija, čije je imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH potvrđeno jučer u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, najavio je jučer da će danas sa strankama koje čine koaliciju na državnom nivou početi konsultacije o budućim ministrima i njihovim zamjenicima u novom sazivu državne vlade. Konsultacije će početi u 11 sati, a bit će nastavljene u ponedjeljak, 9. decembra.

On je izrazio očekivanje da će proces imenovanja ministara biti okončan do kraja ovog mjeseca.

- Koliko sam informisan, definisana su dva okvirna datuma za rad Parlamenta do kraja ove godine, a to su 18. i 23. decembar. Što se mene tiče, ja ću biti spreman za bilo koju od tih sjednica - rekao je Tegeltija.

Izrazio je očekivanje da će do sredine iduće sedmice obaviti potrebne konsultacije.

- I očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata, jer je potrebno određeno vrijeme da bi se izvršile sve provjere - rekao je Tegeltija.

Ocijenio je da se unutar političkih partija manje-više već znaju imena kandidata za ministre i zamjenike ministara.

- Potpisani su principi lidera političkih partija koje čine kostur parlamentarne većine, koja me podržala i koja će podržati sastav Vijeća ministara. U aneksu tih principa definisani su resori i ministarska i zamjenička mjesta koja pripadaju pojedinim političkim partijama - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.