BANJA LUKA

Četvrtog dana zasjedanja parlament RS o zakonima o finansijama, reviziji...

Sjednica NSRS nastavlja se danas. Arhiv

Fena

6.12.2019

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena danas razmatranjem Nacrta zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja.

Na dnevnom redu još je devet tačaka, među kojima i nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o računovodstvu i reviziji, javno-privatnom partnerstvu, koncesijama i zaštiti životne sredine.

Parlament bi se trebao, između ostalog, izjasniti o prijedlozima odluke o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić.

Treći dan nastavka 8. redovne sjednice okončan je kasno sinoć raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske, koji su predložili poslanici Jelena Trivić (PDP), Draško Stanivuković (PDP) i Nebojša Vukanović (Klub SDS).

Jedan od razloga za usvajanje ovog zakona je, prije svega, otklanjanje sumnji u vjerodostojnost podataka o diplomama zaposlenih, navela je Trivić.

Obrazlažući u entitetskom parlamentu ovaj nacrt zakona, rekla je da se u medijima i svakodnevnoj komunikaciji detektiraju slučajevi sumnjivo stjecanih diploma funkcionera i zaposlenih u javnom sektoru u RS, odnosno sumnje u njihove stručne kvalifikacije.

- Cilj je sistemski riješiti ovaj društveni problem i da na osnovu ovog zakona diplome provjerava organ zadužen za vođenje spomenutog registra - kazala je ona.

Razmotren je Nacrt zakona o sportu, čiji je osnovni cilj potreba za unapređivanjem razvoja sporta i sportskog sistema.

Obavljena je i rasprava o nacrtima zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u RS, visokom obrazovanju, osiguravanju kvaliteta u visokom obrazovanju i poreznom postupku RS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.