SARAJEVO

Mijatović otvoreno: Uvjeti u Vučjaku su katastrofalni, država se ne uključuje u rješavanje problema migranata

Dunja Mijatović. S. Saletović

Piše: A. Č. / Avaz.ba

6.12.2019

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović prije tri dana posjetila je improvizirani kamp za migrante Vučjak te prihvatne centre Bira i Sedra u Bihaću i Cazinu. Jučer je obišla i prihvatni centar Ušivak.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Mijatović je rekla da joj je slanje pisama BiH prva aktivnost otkako je postavljena za povjerenicu.

- U sedmodnevnoj posjeti BiH vidjela sam da su kampovi za migrante u katastrofalnom stanju. Šokirana sam onim što sam vidjela u kampu Vučjak. Nije prvi put da obilazim kampove, prije mjesec sam bila u Grčkoj i tamo je katastrofalno, ali na Vučjaku je stvarno užasno. Takvo nešto nema nigdje u Evropi. Migranti, uključujući i maloljetne, borave u blatu, nemaju vode za piće... - rekla je Mijatović.

Dodala je da se jučer vidjela s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, koji joj je obećao da će se situacija popraviti.

- Jedino rješenje jeste potpuno zatvaranje kampa i prebacivanje ljudi u druge koji nude humane uvjete. U poređenju s Vučjakom, drugi kampovi donekle nude bolje uvjete. Mora se osigurati bolja humanitana pomoć, ali i registracija migranata. Država se apsolutno ne uključuje kako bi pomogla USK - kazala je Mijatović.

Naglasila je da vlast treba poduzeti odgovornost i da trenutni sistem ne omogućava identifikaciju i registracija migranata.

- Nažalost, ne vidim ni želju da vlast na svim nivoima želi riješiti ovaj problem. Žao mi je što moram naglasiti da RS i neki kantoni odbijaju preuzeti odgovornost. U BiH je trenutno oko 8.000 migranata i niko mi ne može reći da se tim ljudima ne može adekvatno pomoći - istakla je povjerenica Vijeća Evrope.

Uznemirujućim smatra priče o brutalnim postupcima policije Hrvatske prema migrantima te da se time krše ljudska prava.

- Ovo sam pitanje postavila premijeru Hrvatske još 2018. i od tada je situacija samo gora. Bez medija brojna kršenja ljudskih prava bila bi sakrivena i prikrivena. Kada niko nije išao u kampove, mediji su išli. Postupanje s migrantima je test da se vidi koliko država poštuje ljudska prava - zaključuje Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.