NOVI PROBLEMI Ministar sigurnosti krije dokument od javnosti, slijedi pritisak krize na Sarajevo

"Avaz" ekskluzivno otkriva: Ovo je mapa kasarne u Blažuju u koju stiže 2.000 migranata

M.Aš. / Avaz.ba
06.12.2019 11:17

Ekskluzivna mapa kampa u Blažuju

Foto: Avaz

U Sarajevo će u ponedjeljak biti premješteni migranti iz Vučjaka. Ovo je danas dogovoreno na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

To znači da u Sarajevo stiže, kako saznajemo, blizu 2.000 migranata. Oni će prvo biti prebačeni u kampove Ušivak i Salakovac a zatim u kasarnu u Blažuju. Odlukom Vlade FBiH kasarna u Blažuju data je na raspolaganje Ministarstvu sigurnosti. No, taj kamp, kako saznajemo, iako se renovira sredstvima EU, uopće nema sve dozvole za rad. Nema ni odobrenja Vlade KS, koja se ranije usprotivila otvaranju kampova na području Kantona.

  • Kamp Vučjak se zatvara
    Kamp Vučjak se zatvara Foto: Avaz

Upitno je sada kako će i gdje biti smješteno ovoliko migranata, a mještani Blažuja već su najavili masovno iseljavanje zbog toga. Ovo znači da će u Blažuju biti centralni kamp za migrante u kojem će svi koji dođu u Sarajevo biti prebacivani na ovu lokaciju.

Iako se kriju podaci, ekskluzivno otkrivamo mapu izgleda budućeg migrantskog kampa u Blažuju. Ova mapa za sada se krije i od predstavnika EU.

Prema mapi, koja je u posjedu "Avaza", kamp će imati četiri hangara za smještaj migranata. Predviđeni su i karantin, tri praonice, ali i objekt gdje bi migranti mogli obavljati neku vrstu poslova. U kampu će biti i kuhinja za ishranu, ali i prodavnica.

NA VRH