AKTUELNO

Ured Vlade KS za borbu protiv korupcije svijetli primjer u Pribeovom izvještaju

Dobar primjer za borbu protiv korupcije. Press Vlade KS

Fena

6.12.2019

U dokumentu „Izvještaj eksperta o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini“ eksperti ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u BiH. Ipak, pozitivno mišljenje dato je na rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe tog kantona. 

U saopćenju se podsjeća da je, povodom 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju održanog u Briselu, jučer Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe) predstavio Evropskoj komisiji (EK), državama članicama Evropske unije (EU) i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH.

- Specijalizirano tijelo za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo ističe se kao dobar primjer. Od 2015. godine Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo obradio je gotovo 500 izvještaja o slučajevima korupcije, od čega je polovina upućena nadležnim tijelima na daljnje istrage i postupanje. Zabrinjavajući je nedostatak bilo kakvog smislenog odgovora u 47 slučajeva koji su predati Kantonalnom tužilaštvu - navodi se u tom izvještaju.

U saopćenju KS navodi se da je Izvještaj eksperata rezultat „Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH“, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u BiH, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

- Da bi društvo bilo uspješno u suzbijanju korupcije, potrebno je imati kulturu integriteta. Kao važna komponenta sistema vladavine prava, postojeća tijela za nadzor i prevenciju moraju vršiti svoje dužnosti odlučno i odgovorno - zaključuju.

Grupa eksperata nada se da će analiza iz ovog izvještaja doprinijeti jačanju svijesti šire javnosti u zemlji o tim ključnim prioritetima te da će i omogućiti institucijama, u skladu s njihovim pojedinačnim nadležnostima, da se fokusiraju na provedbu neophodnih reformi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.