REAKCIJE

Hrkalović: Sve radimo transparentno i po zakonu, nemamo nikakve političke i poslovne odnose sa strankama

„Dahua Technology“, tvrdi, na raspolaganju je svim svojim kapacitetima, i tehničkim i ljudskim, da prezentira i omogući uvid zainteresiranim stranama za najbolja i najkvalitetnija rješenja koja se trenutno nalaze na tržištu

Samo u posljednjih 9 mjeseci, kompanija je organizovala 3 stručne konferencije. Avaz

Avaz.ba

6.12.2019

Menadžer kompanije "Dahua Technology" Elis Hrkalović reagirao je na pisanje o nabavci videonadzora u Kantonu Sarajevu u okviru projekta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je naveo u reagiranju, u tekstu "Kome MUP KS štima posao od 8 miliona KM za nabavku videonadzora“ navedeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo „štima“ neki posao kompaniji "Dahua Technology", koja je „bliska kadrovima stranke Narod i pravda“.

Hrkalović ističe da je „Dahua Technology“ međunarodna kompanija koja posluje u cijelom svijetu i sa svojih više od 16.000 uposlenika je jedan od lidera ove industrije na globalnom nivou. Kao takva, striktno se pridržava svih kako međunarodnih tako i lokalnih zakonskih odredbi i propisa.

- Kompanija nema nikakve bliske, političke, niti poslovne odnose sa bilo kojom političkom partijom bilo gdje u svijetu, pa ni u BiH. Poslovna filozofija kompanije je transparentno i profesionalno utemeljeno poslovanje, sa nultim procentom tolerancije na kršenje zakona. Nadalje, kompanija „Dahua Technology“ nije se „pojavila“ prošle godine, već je prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine duži niz godina i jedina je kompanija iz ove industrije koja ima uposlenike u glavnom gradu BiH. Samo u posljednjih 9 mjeseci, kompanija je organizovala 3 stručne konferencije na kojim su učestvovali svi glavni akteri iz domena sigurnosti, kao što su predstavnici različitih ministarstava, unutrašnjih službi zaštite, Zaštitarska komora, ugledni profesori sa Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Agencija Ministarstva sigurnosti BiH... – naveo je Hrkalović, dodajući da sve rade javno i transparentno.

„Dahua Technology“, tvrdi, na raspolaganju je svim svojim kapacitetima, i tehničkim i ljudskim, da prezentira i omogući uvid zainteresiranim stranama za najbolja i najkvalitetnija rješenja koja se trenutno nalaze na tržištu, što čini svakim danom transparentno i bez bilo kakvih političkih konotacija.

- Ja, Elis Hrkalović sam uposlenik ove međunarodne kompanije i ja, također, nemam nikakve političke niti bilo kakve poslovne odnose, kako sa navedenom političkom partijom, tako ni sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Kao uposlenik kompanije, čije stavove nisam ovlašten da iznosim, prisustvovao sam sastanku koji ste naveli, na zvaničan poziv Ministarstva unutrašnjih poslova KS, kao i svih ostalih 15 učesnika. Na sastanku je MUP KS prezentirao određene informacije, dok smo se mi kao gosti predstavili i nije bilo nikakve diskusije, niti rasprave. Tom prilikom, ali i prije i nakon toga, niti ja, niti bilo koji predstavnik „Dahua Technology“ nije učinio bilo kakvu radnju kako bismo na bilo koji način bili, kako tvrdite, citiram „preferirani“ od strane MUP KS, niti je to bilo uopšte moguće, tim prije što je „Dahua Technology“ fabrika i ne učestvuje u procesima javnih nabavki, kako ste naveli, te ni u kom slučaju formalno-pravno nije mogla zamijeniti „preko noći“ ni kompaniju MIBO, niti bilo koju drugu kompaniju koja je do sada vršila prodaju i ugradnju opreme o kojoj je riječ – kazao je Hrkalović.

Dalje je u reakciji dodao:

- Objavljena je i privatna fotografija na njoj se nalazi 14 osoba na javnom mjestu, nekoliko trenutaka pred vjerski obred sa sugestivnim pitanjem „Kakva je veza Dine Konakovića sa Elisom Hrkalovićem“, nesumnjivo aludirajući da ista može imati uticaj na realizaciju nekog procesa. Ista ni u kom slučaju ne pokazuje bilo kakve specijalne, prisne, ili nedozvoljene odnose između mene i gospodina Konakovića, te posebno naglašavam, da moji privatni odnosi, kakvi god bili, ni u kom slučaju ne mogu dovoditi u vezu kompaniju u kojoj sam zaposlen sa bilo kim niti sa bilo kojom političkom organizacijom. Mene i kompaniju u kojoj sam trenutno zaposlen ste, također, sugestivnom formulacijom rečenice i redoslijeda teksta, doveli u kontekst trgovine oružjem, citiram „Hrkalović, kao predstavnik ove firme ranije se pojavljivao u poslovima sa MUP-om u saradnji sa kompanijom "Koteks" iz Tešnja na tenderu za nabavku oružja“, što je, također, teška i neistinita kvalifikacija u ovom tekstu. Smatram da mi je objavljivanjem navedenog teksta sa netačnim činjenicama i neprovjerenim informacijama narušen ugled, doveden u pitanje profesionalni angažman, te ugrožena egzistencija mene i moje porodice – napisao je Hrkalović, tvrdeći da očekuje i ohrabruje javnost da u narednom periodu što više i redovnije prati i ovaj i slične procese, što je svima više nego u interesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.