AVAZOVA TEMA

Može li novi saziv Vijeća ministara BiH biti potvrđen 18. decembra

Stranke već imaju spremna imena ministara, kazao je jučer Tegeltija

Nakon imenovanja predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, čeka se popuna ministarskih i zamjeničkih mjesta. Avaz

Piše: S. D.

6.12.2019

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, počeo je konsultacije sa stranačkim čelnicima koji čine koaliciju na državnom nivou o sastavu budućeg Vijeća ministara BiH. 

Kako saznaje „Avaz“, Tegeltija je prve razgovore počeo sa SNSD-om, koji ga je kandidirao za ovu poziciju, a već početkom naredne sedmice sastat će se s liderima SDA i HDZ-a BiH.

Raniji dogovor

Da bi Vijeće ministara bilo kompletirano i imenovano, potrebno je izabrati devet ministara i deset zamjenika, jer u Ministarstvo odbrane imenuju dva zamjenika. 

Podsjećamo da je već ranije dogovoreno da SNSD-u, uz poziciju predsjedavajućeg, pripadnu još tri ministarstva, i to ono vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prometa i komunikacija, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Pozicije na čelu ministarstva vanjskih poslova, zatim sigurnosti te odbrane dogovorom su pripali SDA i njihovim koalicionim partnerima, dok će u fotelje ministarstava pravde, civilnih poslova i finansija zasjesti kadrovi koje će predložiti HDZ BiH.

Kako je jučer izjavio Zoran Tegeltija, stranke imaju manje-više spremna imena za pozicije ministara, tako da bi već početkom naredne sedmice predsjedavajući Vijeća ministara mogao imati konačan spisak kadrova koji bi trebali činiti novi saziv državne vlade.

Prema ocjenama pojedinih funkcionera iz SNSD-a i SDA koje su iznijeli za “Avaz“, ali za sada nisu željeli istupati u javnost, postoji mogućnost da se prijedlog o potvrđivanju novog saziva Vijeća ministara BiH nađe pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH već na sjednici zakazanoj za 18. decembar.

Slijede provjere

Naime, iako je za ministre i njihove zamjenike neophodno izvršiti provjere u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, naši izvori kažu da, ukoliko bi ovim institucijama imena budućih zvaničnika bila dostavljena naredne sedmice, da bi oni mogli ubrzati procedure i okončati provjere i prije zakonskog roka od 30 dana koji im je na raspolaganju. 

S druge strane, iz SDA su ranije najavili da paralelno s imenovanjem Vijeća ministara BiH očekuju i imenovanje Vlade FBiH, a po tom pitanju još nije bilo nikakvih zvaničnih koraka koji bi ukazivali na skorašnje zasjedanje Parlamenta FBiH, koji bi imenovao predsjednika FBiH koji je nadležan za imenovanje Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.