REAKCIJE

Islamska zajednica BiH: Osuđujemo izjave Vojina Mijatovića

Iz u BiH: Optužbe bez argumentacije. Avaz

Avaz.ba

7.12.2019

Islamska zajednica u BiH osuđuje teške uvrede koje je sinoć, gostujući u programu Face TV-a (6. 12. 2019.), izrekao potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika Vojin Mijatović.

- On je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu, nazvao „ograncima fašističkih organizacija“. Tom prilikom on je bez ikakvih dokaza ustvrdio kako, „pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica“, da bi kasnije dodao „...to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vjere“ - navodi se u saopćenju IZ u BiH.

Istaknuto je da, iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici, neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju. 

- Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome jesu li ovo zvanični stavovi stranke - saopćeno je.

Islamska zajednica još jednom apelira ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva - navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću IZ u Bosni i Hercegovini.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.