MOSTAR

MUP HNK: Ne dolazi u obzir dovođenje novih migranata u Salakovac

Neprihvatljive izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac

Migrantski centar Salakovac. Avaz

Srna

7.12.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) poručilo je da ne dolazi u obzir dovođenje novih migranata u centar Salakovac kod Mostara i da su neprihvatljive izjave o tome ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac.

Iz MUP-a HNK su naveli da su sa sigurnosnog aspekta potpuno neprihvatljive izjave Borovac u kojima iskazuje spremnost Ministarstva da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak.

- Ne želimo nove sigurnosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzrokovane - poručeno je iz Kantonalnog MUP-a.

MUP napominje da centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa koji migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanskog kantona, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva.

- Najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona - navodi se u saopćenju MUP-a HNK.

U MUP-u kažu da je ovaj kanton u velikoj mjeri već opterećen migrantskom krizom, te da su, osim korisnika centra Salakovac, postali jedna od značajnijih migrantskih ruta.

- Postupanje policije u vezi s nedozvoljenim radnjama migranata postalo je skoro svakodnevnica. U ovoj godini do sada zabilježeno je poduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva - napominju iz Kantonalnog MUP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.