ODLUKE

Fijasko Konakovića i Kojovića, propao san o kupovini skupocjenog helikoptera

Protiv kupovine helikoptera i zaduživanja građana KS bili su članovi SBB-a, DF-a i SDP-a

S jednog od ranijih sastanaka: Nema saglasnosti. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

7.12.2019

Predstavnici vladajuće većine u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čini šest stranaka i samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović i Amra Junuzović-Kaljić iz NBL-a, nisu postigli prije tri dana konsenzus o kupovini helikoptera i formiranju helikopterske jedinice MUP-a KS, za što je potrebno izdvojiti oko 40 miliona KM.

300 principa

Predstavnici većine u Kantonu održali su sastanak u srijedu uvečer, na inicijativu Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde. Kako nam je rečeno, protiv kupovine helikoptera i zaduživanja građana KS bili su članovi SBB-a, DF-a i SDP-a.

Oni su bili saglasni da još nije vrijeme za ovu investiciju jer u Sarajevu postoji dugi niz problema i prioritetnijih stvari od nabavke helikoptera, poput izgradnje Prve transverzale.

Iako je Konaković, u čijem je kabinetu Skupštine KS sastanak i održan, tvrdio da su partneri potpisali sporazum od 300 mjera i 20 principa, gdje je navedena i kupovina helikoptera, iz SBB-a mu je poručeno da u dokumentima nije pisalo da se radi o astronomskim ciframa.

Šta je primarno

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS, koji je prisustvovao sastanku, rekao nam je jučer da je stvoren takav ambijent da za sada nema saglasnosti da se helikopter kupi.

To je potvrdio i Konaković, iako je bilo, mora se priznati, oštrih tonova na sastanku.

- Protiv kupovine su i članovi SDP-a i DF-a. Iz DF-a su rekli da helikopter čak nije ni među prioritetima MUP-a KS, jer je nabavka letjelice na sedmom mjestu - kaže Marić.

Većina u Skupštini protiv

Za kupovinu helikoptera bilo je šest zastupnika Naroda i pravde, samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović i Amra Junuzović-Kaljić (NBL), te četiri zastupnika Naše stranke, što je nedovoljno ruku da bi usvajanje budžeta za 2020. godinu sa stavkom “kapitalni projekt kupovina helikoptera” prošao.

Protiv kupovine helikoptera bili su SDA, sa 10 zastupnika, SBB četiri, SDP tri, DF tri, Haris Pleho iz BOSS-a te samostalni zastupnik Fahrudin Pecikoza, što je ukupno 22 ruke.

Za prvu transverzalu osigurano je 20 miliona KM, od koje će svi imati koristi, dok se za helikopter želi potrošiti 27,4 miliona maraka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.