MADRID

Čibukčić na UN-ovoj konferenciji: Delegatima sam prenio informaciju o toplovodu Kakanj - Sarajevo

U naredne tri sedmice projekt će biti prezentiran javnosti

Fuad Čibukčić. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

8.12.2019

U Madridu traje UN-ova konferencija o klimatskim promjenama, COP 25, u čijem su radu uzeli učešće brojni svjetski državnici, od generalnog sekretar UN-a Antonija Guteresa (Guterres), predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (Ursula von der Leyen), brojnih šefova država i vlada. 

U okviru COP 25 danas i sutra održava se i ''World Climate'' samit, na kojem će učestvovati više od 7.500 delegata iz cijelog svijeta, UN-ovi zvaničnici, uključujući državnike, predsjednike najvećih globalnih kompanija, lidere eko udruženja, poput Grete G., lorda Bronsona, predsjednika Virdžinije, Arnolda Švarcinegera (Schwarzenegger)... Među delegatima je i Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

- Kako ste i naveli, u Madridu na COP 25 i ''World Climate'' konferenciji se govori o globalnim klimatskim promjenama, njihovim posljedicama, ali i načinima kako zaustaviti katastrofalne trendove. Godina 2018. je bila rekordna u globalnom zagrijavanju i posljedice svi osjetimo dobrano. Međutim, u skladu s krilaticom ''misli globalno - djeluj lokalno'', ja bih ipak iskoristio ovaj poziv da podijelim s vama informaciju kako se projekt toplovoda Kakanj - Sarajevo, koji je gospodin Fahrudin Radončić reaktivirao prije nekoliko godina, realizira dobrom dinamikom - rekao je Čibukčić. 

On je kazao i kako je u petak održan radni sastanak predstavnika Ministarstva energetike, rudarstva, industrije, "Elektroprivrede BiH" i Fonda za zaštitu okoliša, na kojem je izabrana komisija za reviziju već gotovog nacrta idejnog projekta.

- U naredne tri sedmice ćemo završiti i taj posao i projekt prezentirati javnosti. Izgradnjom ovog toplovoda, uz druge proaktivne mjere, Sarajevo, ali i druge gradove na trasi od Kaknja do Sarajeva, skinut ćemo s liste najzagađenijih gradova na svijetu. Ovaj projekt je s okolišnog, ekonomskog i socijalnog aspekta nezamjenjiv i već sam uspio određenom broju delegata na ovoj konferenciji podijeliti informaciju o njemu. Kako se može čuti i ovdje, trend je gašenja termoelektrana u svijetu, a samo kogenerativnim pristupom, dakle, proizvodnjom električne energije i isporukom toplotne energije, možemo sačuvati naše elektrane u proizvodnom ciklusu i u isto vrijeme očuvati okoliš smanjujući količinu emisija štetnih plinova iz individualnih ložišta - rekao je Čibukčić za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.