SARAJEVO

Lideri SDA, SBB-a i DF-a u petak će s prvim saradnicima razgovarati ozbiljnije o koaliciji i programskim stvarima

Gospodin Komšić je, mislim, u Afganistanu, tako da je to objektivni razlog da tek u petak možemo sjesti i razgovarati, pojasnio je Radončić

Piše: S. D. / Avaz.ba

9.12.2019

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, uoči današnje sjednice stranačkog predsjedništva u Sarajevu odgovarao je na pitanja novinara o sjednici tog stranačkog tijela SBB-a, ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

- Predsjedništvo SBB-a sada ima konsultativnu sjednicu vezanu uz koalicionu ponudu SDA i imamo analizu unutarstranačkih izbora koji traju već mjesecima - kazao je Radončić.

Na novinarsko pitanje hoće li on biti novi ministar sigurnosti, Radončić je odgovorio:

- Vidjet ćemo. Odluka o tome vjerovatno će se donijeti tek iduće sedmice, u ponedjeljak. Mogu vam reći da će se vjerovatno delegacije SDA i HDZ-a vidjeti u četvrtak, ukoliko je moja informacija tačna. Ono što je sigurno, tačno je da će se SDA, SBB i DF u petak naći na nivou lidera i prvih saradnika, gdje će se razgovarati ozbiljnije i o koaliciji i o nekim programskim stvarima koje se sada ne spominju. Očekujem da će se tokom ove sedmice javiti i gospodin Tegeltija da bi vidio kakav je njegov plan kao budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ne samo u sektoru sigurnosti nego i o svemu tome, da bismo u ponedjeljak imali sve ulazne informacije i donijeli odluku da li SBB i ja personalno ulazimo u tu priču ili ulazi SBB bez mene, ili nikako ne ulazi - kazao je Radončić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega se čeka naredna sedmica za odluke s obzirom na to da je najavljivano da bi imena ministara u budućem sazivu Vijeća ministara BiH mogla biti poslana na provjere već ove sedmice, Radončić je kazao:

- To nije samo do SBB-a, nego i do drugih sudionika u toj priči. Gospodin Komšić je, mislim, u Afganistanu, tako da je to objektivni razlog da tek u petak možemo da sjednemo i da razgovaramo – pojasnio je Radončć.

Na pitanje novinara "šta je u ovom momentu kamen spoticanja kada su u pitanju konačne odluke SBB-a", Radončić je odgovorio:

- Nema kamena spoticanja. Mi smo bili u koaliciji sa SDA, to je bila jedna turbulentna koalicija i mi želimo ovog puta da uđemo u cijelu priču na jedan mnogo, mnogo ozbiljniji način, da ne bismo dolazili u situaciju koju smo već imali – rekao je lider SBB-a.

Radončić je odgovorio i na pitanje novinara „šta će biti ukoliko ga SBB delegira za ministra sigurnosti“.  

- Ja bih volio da to bude neko drugi, volio bih čak da to bude žena, ali SBB i rukovodstvo će procijeniti šta je najbolji interes građana BiH, pa i samog SBB-a, gdje je moja obaveza da, ako treba,  ponovo radim u najboljem interesu svog političkog projekta i građana - poručio je lider SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.