RAZGOVOR

Aćimović za “Avaz“: Iznenadio me poziv, spreman sam da počnem raditi na rješavanju problema migrantske krize

Aćimović kaže da ga je „prilično iznenadila“ ponuda iz DNS-a

Aćimović: Jedva čekam da počnemo raditi. Arhiv

Piše: S.D.

9.12.2019

Kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara iz reda "ostalih" je diplomata Draško Aćimović. 

Kako je Aćimović potvrdio u razgovoru za „Avaz“, njega je jednoglasno podržalo Predsjedništvo DNS-a na prijedlog Marka Pavića, i to kao nestranačkog kandidata.

Aćimović kaže da ga je „prilično iznenadila“ ponuda iz DNS-a .

- Bilo je iznenađenje u pozitivnom smislu. A istovremeno to je i odgovornost velika, naročito jer je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice institucija koja će u narednom periodu imati veoma tešku zadaću. Prvenstveno u vezi s rješavanjem migrantske krize i morat ćemo pripremiti mnogo stvari o ljudskim pravima koje su dugo godina neriješene, ali spreman sam za te izazove - kaže Aćimović.

On je podsjetio i da je jedini iz BiH prije dvije godine govorio na međureligijskom samitu G20 zemalja o migrantskoj krizi.

- I tu smo imali i te teme o migrantima, gdje su se neke stvari već znale unaprijed i neke stvari znamo i sada unaprijed, tako da im možemo barem pokušati riješiti. Ukoliko budem i imenovan na poziciju čelnika tog ministarstva, već sada mogu reći da ću tražiti u cijelom svijetu i saradnju i pomoć da se to pitanje riješi. I mislim da imamo ogroman prostor da tu djelujemo i nemamo više vremena za čekanje. Radujem se da što prije počnemo raditi – kaže Aćimović. 

Inače, Aćimović je kratko bio član SDP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.