AKTUELNO

BiH uspostavila diplomatske odnose s Federacijom Sent Kits i Nevis

Zajedničku izjavu potpisao je stalni predstavnik pri UN-u, ambasador Sem Terens Kondor

Ambasadori. Avaz

Avaz.ba

9.12.2019

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima (UN) u Njujorku, amabasador Sven Alkalaj 6. decembra je u prostorijama Stalne misije BiH pri UN-u u Njujorku potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Federacije Sent Kits i Nevis.

U ime Sent Kits i Nevisa Zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik pri UN-u, ambasador Sem Terens Kondor (Sam Terence Condor). 

Sagovornici su nakon ceremonije potpisivanja razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređivanje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanju 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti radi sprečavanja klimatskih promjena. 

Sent Kits i Nevis, mala otočna država smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta. Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak bazirani su na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države, koje su joj glavni ekonomski partner s više od 60 posto udjela u ekonomskoj razmjeni. 

Bosna i Hercegovina do sada je uspostavila diplomatske odnose s ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.