SARAJEVO

Spahić: Dan ljudskih prava je svjetionik puta kojim naš brod plovi prema Rtu nade

Ibrahim Spahić. Fena

Fena

10.12.2019

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je Međunarodni dan ljudskih prava ističući da se u BiH, Evropi i svijetu taj praznik ove godine proslavlja u okolnostima u kojima dominiraju nuklearne prijetnje, klimatske katastrofe, demografski izazovi, ratovi i podjele te sve dublji jaz između bogatih i siromašnih i gaženje ljudskih prava - posebno migranata i manjina. 

Naglasio je da je čovječanstvu potrebno izvanredno zasjedanje UN-a na kojem će biti razmatrana Deklaracija o ljudskim pravima Generalne skupštine UN-a u kontekstu opstanka ljudske zajednice u postojećim okolnostima. Spahić je naveo da svijet u kojem je svakodnevna planetarna slika ispunjena diskriminacijama i kršenjem ljudskih prava te mržnjom prema drugom i različitom sistematski mijenja pojedinca i zajednice, brišući temeljne vrijednosti Deklaracije. 

- Militarizacija država, nacionalizam i represija nad ljudima i kontrola savremenih medija zbog opsesije teritorijama i bogatstvima bliskih i dalekih susjeda ugrožava poštivanje univerzalnih prava na mir i slobodu svakog čovjeka. Sve pobune i građanske inicijative se sistemski urušavaju i dostojanstvo čovjekovih težnji za pravdom i slobodom se ponižava. Dan ljudskih prava je svjetionik puta kojim naš brod plovi prema Rtu nade i to je razlog što treba da ga slavimo - izjavio je Spahić, saopćeno je iz IPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.