ISPOVIJEST

Zehra Keskin: Moj suprug se nikad nije sreo s Fethulahom Gulenom

Djeca me pitaju za njega, što ne dolazi kući, a ja ne znam šta da im kažem

Fatih Keskin sa suprugom Zehrom. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

10.12.2019

- Danas (jučer, op. a.) sedmica je od hapšenja mog muža. Još ne znamo konkretno zašto je uhapšen. Mom mužu i meni je nanesena nepravda, a ljudi u Bosni i Hercegovini odlično znaju kako je to gorak osjećaj - kazala je za “Avaz” Zehra Keskin, supruga Fatiha Keskina, uhapšenog turskog državljanina, direktora Una-Sana koledža u Bihaću.

Političke stranke

Podsjećamo, 2. decembra uhapšen je pod sumnjom da je počinio određena krivična djela te je označen kao prijetnja za nacionalnu sigurnost u BiH. Trenutno se nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

- Moj suprug je obaviješten da dođe u službenu stanicu u Bihaću. On se odazvao na poziv i tamo mu se saopćava odluka o poništenju boravka. Traže od njega da potpiše tu odluku, što on nije učinio i nakon toga ga izmještaju u Sarajevo. Uspio mi je samo reći da se boji gdje će ga odvesti - istaknula je supruga uhapšenog Fatiha.

Pojašnjava kako joj znači svaka vrsta podrške kako kolega, roditelja, tako i nevladinih organizacija, ali i političkih stranaka koje su se oglasile i pružile podršku tražeći da se Fatihu Keskinu ne učini nepravda.


Mrlja i misterija

- Mi nemamo informacije koje bi nam potvrdile da je ovo po privatnom nalogu predsjednika Turske Redžepa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). Sve ovo, međutim, podsjeća na slučaj otmice šestorice turskih državljana angažiranih u školama na Kosovu. Je li ovo sličan pokušaj, ja ne mogu potvrditi, ali kako za sada stvari stoje, vidim da se zakon poštuje, iako ostaje ta mrlja i misterija zašto je moj muž opasnost za sigurnost BiH, koju doživljavam kao svoju domovinu - pojašnjava Keskin.

Fatih i Zehra Keskin čitav su svoj život posvetili obrazovanju i odgoju novih generacija. Kako kaže, nikad nije bio član nijedne organizacije niti političke partije.

- Nikad se nije susreo s Fethulahom Gulenom (Fetullah). Noćima ne spavam. Sve je ovo stresno, pogotovo način na koji je odveden i gdje se trenutno nalazi. Djeca me pitaju za njega, što ne dolazi kući, a ja ne znam šta da im kažem - istaknula je Keskin.

BiH smatram svojom domovinom

Zehra Keskin kazala je kako vjeruje u nezavisno pravosuđe, pravednost i demokratske vrijednosti naše zemlje.

- Moj suprug i ja volimo ovu zemlju i njene ljude i, kao što sam ranije rekla, smatram je svojom domovinom. Djeca su mi rođena ovdje. Nije moje da zaključujem ko stoji iza ovog slučaja, koji nam je potpuno promijenio život. Naše je da se brinemo o djeci, našim učenicima, a država ima svoje instrumente i načine kako da nam omogući da se mi i svako drugi ko poštuje i živi u ovoj zemlji, bavi svojim poslom i gradi sretnije društvo - zaključila je Keskin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.