DIPLOMATIJA

Komšić i Džaferović u Kabulu dočekani uz najviše državne počasti

Predsjednik Afganistana zahvalio za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u NATO misiji "Odlučna podrška“

Fena

10.12.2019

Svečani prijem u Kabulu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Komšić i Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palači u Kabulu uz najviše državne počasti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informirali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u NATO misiji "Odlučna podrška“ i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Također, upoznao je članove Predsjedništva BiH s aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada.

Iskazan je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka s predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva BiH sastali su se s generalom Žilom Hilom (Giles Hill), zamjenikom zapovjednika misiје "Оdlučnа podrška“. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije "Odlučna podrška“ za 2020. godinu.

General Hil je zahvalio za učešće BiH u misiji "Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga BiH za njihov doprinos misiji, te posebice ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjet Kabulu nastavljen je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva BiH s ambasadorom Nikolasom Kajom (Nicholas Kay), visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.