REAKCIJE

Emrić: Izmještanje migranata s Vučjaka nije rješenje, igre bez granica se nastavljaju

Jasmin Emrić. Avaz

Piše: S. D.

10.12.2019

Jasmin Emrić (A-SDA), državni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji dolazi s područja Unsko-sanskog kantona i već duže vrijeme upozorava na posljedice migrantske krize u Krajini, ocijenio je za “Avaz“ da izmještanje migranata s Vučjaka kod Bihaća u kasarnu u Blažuj kod Sarajeva neće riješiti krizu s kojom su građani Unsko-sanskog kantona, ali i sami migranti suočeni duže od godinu. 

Nehumani uvjeti 

Emrić kaže da će, s obzirom na to da su migranti iskazali jasnu želju i namjeru da žele u zemlje zapadne Evrope, i to preko teritorija Hrvatske, oni nastaviti dolaziti iz Sarajeva u Bihać, odnosno druge gradove USK. 

- Dolazak migranata zatvaranje kampa Vučjak zasigurno neće zaustaviti. Uvjeti na Vučjaku uistinu jesu nehumani i neophodno je da se taj kamp zatvori i ja podržavam to da se oni smjeste u uvjetne prostore. Međutim, to što će oni zvanično biti stacionirani u Blažuju, neće zaustaviti dolazak migranata u Krajinu, jer oni jednostavno koriste tu rutu za odlazak u Hrvatsku i, kao što ih do sada niko nije mogao spriječiti da dolaze ovdje, tako neće ni ubuduće. Oni će, najvjerovatnije, ponovo dolaziti u Bihać i pokušavati prijeći ilegalno u Hrvatsku. Zna se da im to ne uspijeva ne samo iz prvog pokušaja nego mnogima niti ni iz desetog. Gdje će oni biti za to vrijeme? S obzirom na to da nema smještajnih kapaciteta za sve njih, zasigurno će se ponovo naći na ulici i u nehumanim uvjetima – kaže Emrić. 

On smatra, dok god se u rješavanje ovog problema aktivnije ne uključi Evropska unija, on neće biti riješen. 

Maskiranje problema 

- Jasno je da EU u ovom trenutku nije opredijeljena za otvaranje novih kvota prijema, a, s druge strane, prozivaju nas da smo nehumani. Državne vlasti u proteklom periodu nisu ništa učinile da se ovaj problem riješi i u mogućnostima i kapacitetima koje imaju, tako da je zatvaranje Vučjaka samo maskiranje problema – ocjenjuje Emrić.

Dalje, on ističe da bi se problem migrantske krize trebao rješavati i kroz izmjene zakonskih rješenja koja se odnose na ovu oblast. Emrić, koji je ove godine već bio jedan od inicijatora tematske rasprave u Predstavničkom domu PSBiH o migrantima, najavljuje da će ponovo tražiti zasjedanje o istoj temi.

- Da bi se izbjegla humanitarna katastrofa, neophodno je da se privremeni prihvatni centri uspostave duž cijele rute kojom se kreću migranti. Neophodno je usvojiti nova zakonska rješenja, pa, ako treba, kojima će se i ograničiti kretanje migrantima, jer moramo misliti na sigurnosni aspekt. Vlasti su već trebale ponuditi Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog rješenja ove krize i utvrditi pravila na način da migranti neće biti u ovolikoj mjeri u fokusu naših života u USK. Ponovo ću predložiti raspravu u Parlamentu BiH o ovoj temi, jer ovo je samo trenutno spašavanje, a igre bez granica i s nama i s migrantima očigledno će se nastaviti – zaključuje Emrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.