AKTUELNO

Hrvatska namjenska industrija predstavila u Sarajevu naoružanje i vojnu opremu

Ovo je važan sektor u kojem postoji potencijal za daljnju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima

Predstavljanje namjenske industrije Republike Hrvatske u Sarajevu. Fena

Fena

10.12.2019

Namjenska industrija Republike Hrvatske predstavila je danas u Sarajevu naoružanje i vojnu opremu, u skladu s planom bilateralne saradnje ministarstava odbrane dviju zemalja.

Pomoćnik ministrice odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić istakao je da današnja prezentacija predstavlja rijetku priliku za upoznavanje s hrvatskom vojnom industrijom, ali i dobar poticaj za nastavak postojeće saradnje. 

Podsjetio je i da su prošle sedmice predstavnici bh. namjenske industrije u pratnji Privredne komore FBiH predstavili svoje proizvode u Zagrebu. 

- Ovo je važan sektor u kojem postoji potencijal za daljnju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima, a sve u cilju bolje opremljenosti Oružanih snaga BiH - rekao je Jezeraškić. 

Pomoćnik ministra odbrane Hrvatske Roman Mikulić istakao je da Ministarstvo odbrane RH snažno stoji iza vojne industrije jer je neraskidiva veza između proizvodnje naoružanja i vojne opreme i Hrvatske vojske. 

- U budućnosti ćemo jačati saradnju dvaju ministarstava i vojski kako bi bili što spremniji odgovoriti na sve izazove koji su pred nama - naglasio je Mikulić. 

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić naveo je da njegova zemlja razvija snažnu odbrambenu industriju s godišnjom proizvodnjom u vrijednosti 200 miliona eura, koja prati moderne tehnologije. 

Dodao je da je ta industrija pokazala svoju inovativnost i da se njeni proizvodi koriste u IT sektoru, te u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.