JER MI JE STALO

U Starom Gradu na proljeće počinju značajni projekti na zaštiti okoliša

Forjekte sufinansira Fond za zaštitu okoliša FBiH

Općina Stari Grad. Arhiv

Piše: Avaz.ba

10.12.2019

Zahvaljujući uspješnom projektnom prijedlogu Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica općine Stari Grad, upućenom prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, osigurano je 150.000 KM za značajne projekte u Starom Gradu koji će početi na proljeće.

Sredstva su dodijeljena na osnovu Javnog konkursa ove federalne institucije za dodjelu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša.


Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica pojašnjavaju da se radi o dva projekta

- Prvi projekt je druga faza rekonstrukcije kanalizacione mreže ulice Berkuša velika - Abadžin put, za šta će biti izdvojeno 100.000 KM - poručuju u Službi. 

Podsjećamo da je prva faza rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u ulici Berkuša mala završena, te da će se zbog kompleksnosti ovog značajnog infrastrukturnog projekta radovi nastaviti na proljeće, drugom fazom. 

Okončanje rekonstrukcije kanalizacione mreže na ovom lokalitetu će učiniti mnogo za zaštitu okoliša, što je bio razlog dodjeljivanja sredstava od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Općina Stari Grad je ovim Javnim konkursom dobila i 50.000 KM koje će iskoristiti za drugi projekat pod nazivom „Dvolinijski sistem otpada u starogradskim domaćinstvima“. 

Kako ističu u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, cilj ovog projekta je uspostavljanje sistema primarne selekcije komunalnog otpada na području Starog Grada radi zaštite okoliša. 

Na oko 500 lokacija u općini Stari Grad će se postaviti set kanti za selektivno prikupljanje otpada, što će obuhvatiti oko 1.500 naših domaćinstava“, rekli su u Službi. Kroz ovaj projekat građanima će biti omogućeno odvajanje otpada u obliku suhe i mokre frakcije. Suha frakcija sadrži reciklažni ambalažni otpad u koji spada papir, karton, plastična i metalna ambalaža i on se odlaže u žutu kantu, dok se u mokroj frakciji nalazi sav ostali otpad tj. miješani komunalni otpad koji će se odlagati u crnu kantu.

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.