REAKCIJE

Kad nam je Fikret Muslimović, nakon Pofalićke bitke, rekao da on nije za akcije, nego za kancelarije, moj ratni drug nabio ga je nogom, letio je metar i po

Fikret Muslimović je bio u službi opstrukcije odbrane BiH

Lučarević i Muslimović: Sreli se u Predsjedništvu. Avaz

Piše: F. Karalić

10.12.2019

Legende odbrane Bosne i Hercegovine koje su bile žrtve podmetanja Fikreta Muslimovića poručile su da ovog nekadašnjeg oficira zloglasne Kontraobavještajne službe (KOS) trebaju tužiti svi oni kojima je radio o glavi, lažno ih optuživao i kaljao im ugled u depešama koje je podnosio državnom vrhu.

U najavi serijala “Zaklele se ptice KOS-u”, koji priprema istraživački tim “Dnevnog avaza”, svoje ime ugledao je i Kerim Lučarević, heroj, jedan od osnivača Patriotske lige i poznati ratni komandant. I Lučarević se našao na meti KOS-ovca Fiće.



Tražio izvještaje

Lučarević za “Dnevni avaz” kaže da su Fikret Muslimović i njemu slični bili u funkciji destrukcije odbrane Bosne i Hercegovine od agresora. Nekome, kaže, očito nije bilo u interesu da se Sarajevo i BiH odbrane.

Prisjetio se i kad je upoznao Muslimovića. Kaže da je to bilo poslije Pofalićke bitke, u kojoj mu je poginuo dobar prijatelj. Bio je pozvan u Predsjedništvo RBiH kod Alije Izetbegovića. S njim je išao i jedan njegov saborac.

U trenutku dok su se penjali stepenicama u Predsjedništvu iz jedne kancelarije istrčao je Fikret Muslimović.

- Pita on mene: “Što ti meni ne šalješ izvještaje?” A ja sav krvav. Po meni krv mog prijatelja. Rekoh mu da ne znam ko je on. Kaže: “Ja sam Fikret Muslimović, načelnik Vojne bezbjednosti.” Rekoh mu: “Ja tebe prvi put vidim.” On ponovi nekim tonom, jačim: “Što mi ne šalješ izvještaj?” Ja ga uhvatim ispod ruke i kažem: “Nemam ja vremena da to kucam, stalno sam u akcijama, hajde ti sa mnom u akciju pa ti piši izvještaje.” On se poče otimati govoreći: “Neću ja, nisam ja za akcije, ja sam za kancelarije.” Tad ga je moj drug nabio nogom, letio je metar i po. Više mi se nije obratio - prisjeća se Lučarević.


I on general

On kaže da je važno pitanje ko je i zašto držao Muslimovića na funkcijama koje je obavljao, odnosno po čijem je zadatku radio i šta im je bio cilj.

- Vjerovatno je bio neki cilj. Nekome je smetalo da se vodi odbrana. Muslimovićeva funkcija je bila da pravi destrukciju, a držao ga je neko kome je to odgovaralo. Ne može neko biti na takvoj funkciji i da radi tako kako je radio Muslimović, a da nema podršku. Velika je to priča... - kaže Lučarević.

Priču o Fikretu Muslimoviću Lučarević zaključuje ogorčeno: “I on general…”


Cerić: KOS-ovac Muslimović se krije iza Alijinog imena

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić našao se, također, na meti Fikreta Muslimovića. Cerića je Muslimović optužio da je militantan... Bivši reis kaže nam da je o Muslimoviću sve što misli, rekao i napisao. 


Cerić: Muslimović ga optužio da je militantan. Arhiv

- Ovaj pukovnik KOS-a Fikret Muslimović razmahao se u posljednje vrijeme po bosanskim gradovima promovirajući svoje djelo o liku i djelu Alije Izetbegovića. Naizgled velika ideja i kolosalna žrtva. Zašto bi neko bio protiv toga? Bivši (i sadašnji KOS-ovac) stavio se u službu tumačenja lika i djela velikog mislioca i državnika u Bošnjaka. KOS-ovac brani Aliju od napada Mustafe Čengića. Pretpostavljam da se dobro poznaju i da se dobro razumiju. I ne smeta im da budu na suprotnim stranama. Ovaj, kao, napada, a ovaj, kao, brani Aliju. Zanimljivo, zar ne? - napisao je Cerić, između ostalog, prije nekoliko godina u svojoj kolumni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.