ŠTOKHOLM Najavljeno prisustvo velikog broja građana u prijestonici Švedske

Handke primio Nobelovu nagradu za književnost, žrtve genocida ogorčene

Al. Ti. / Avaz.ba
10.12.2019 17:20

U Štokholmu je večeras dodijeljena Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu. Njemu je nagradu uručio švedski kralj Karl Gustav na svečanoj ceremoniji, na kojoj je bilo prisutno 1.500 gostiju.

Također, dodijeljene su Nobelove nagrade za području fizike, medicine, hemije i ekonomije

Handke je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Ranije su Albanija, Kosovo, Turska, Hrvatska i BiH javno obznanile da će bojkotirati dodjelu u Štokholmu u znak protesta.

Također, iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića je jučer navedeno da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine.

- U tom smislu niti u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine - stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj. 

Istovremeno ispred dvorane gdje će se održavati dodjela Nobelove nagrade najavljeni su protesti zbog Petera Handkea, navedeno je iz Ureda Željka Komšića. 

Inače, u 18 sati su počeli i protesti centru Štokholma u kojem učestvuju majke Srebrenice i Žepe, predstavnici udruženja žrtava genocida, ali i bosanskohercegovački i evropski intelektualci.

Komentari

NA VRH