ŠVEDSKA

Protesti u Štokholmu protiv Handkea: Sram vas bilo, vršite ponovo genocid nad nama

Veliki broj građana protestiralo u Štokholmu. AFP

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

10.12.2019

Na centralnom gradskom trgu u Štokholmu večeras se održavaju protesti povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Nekoliko stotina građana iz BiH, ali i dijaspore okupilo se i javno izrazilo svoje neslaganje sa odlukom da se piscu koji je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Organizator protesta Adnan Mahmutović je kazao da je današnjim činom dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu pogaženo dostojanstvo i dignitet žrtava genocida.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" kazala je okupljenim građanima da se Švedska kraljevska akademija treba stiditi zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

- Sram ih bilo. Vrše genocid ponovo nad nama živima. Ovim protestom šaljemo poruku da prestanu širiti laži. Handkeu su heroji Karadžić, Mladić i Milošević, ali za sve njih će se naći mjesto na "stubu srama" - kazala je Subašić.

Veliki broj građana protestiralo u Štokholmu. AFP

Istaknula je da više od 5,5 hiljada djece koja su preživjela genocid nemaju mržnju u sebi.

- To su najbolja djeca. Pored svega što su proživjeli nemaju mržnje u sebi i nisi tražili osvetu. Pokazali su da su najbolji. Oni koji su otišli postali su doktori, završili fakultete. To je ponos majki koje su preživjele geoncid u Srebrenici, Prijedoru, Vlasenici, Kozarcu, Zvorniku i u svim mjestima gdje je četnička čizma počinila genocid - kazala je Munira Subašić.

Florens Hartman (Florence Hartmann), francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica Haškog tribunala kazala je da je večerašnja dodjela Peteru Handkeu mrlja koja neće biti zaboravljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.