REAKCIJE

Izetbegović za TRT: Handke je intelektualac vampir, a dodjela Nobelove nagrade njemu je sramota za civilizirani svijet

Bakir Izetbegović. Screenshot/TRT

Al. Ti. / Avaz.ba

10.12.2019

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je u razgovoru za TRT Haber da je dodjela Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku i negatoru genocida Peteru Handkeu sramota za civilizirani svijet.

Izetbegović je kazao da se Handke svjesno stavio na stranu koljača.

- Ta nagrada je sramota za civilizirani svijet. Handke je dobro znao šta se dešava na Balkanu i posebno u Bosni i Hercegovini. Stavio se u funkciju nasilnika i krvoloka, a svjesno protiv žrtve, nevinih ljudi, žena i djece koja su ubijena u BiH - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da je Handke znao za zločine, ali i naglasio da i osobe koje su mu dodijelili nagradu su znali ko je Handke.

- Učestvovali su u svemu tome. Iznijeli su jedan argument kojim se rugaju civilizacijskim vrijednostima, da bi ocijenili njegovu umjetnost. Ne može se odvojiti intelektualni rad i umjetnost od morala i etike – dodao je Izetbegović.

Naglasio je da je Handke na moralnom dnu i da mu nikakva nagrada neće pomoći da se pomjeri sa tog dna.

Lider SDA je podsjetio da je Handke dolazio u BiH nakon što su se zločini desili, kada su se prekopavali mrtvi iz masovnih grobnica.

- Kao lešinar je hodao po tim mjestima, gdje su još uvijek prisutni leševi. Odmarao se na tim mjestima, on se hranio na tim mjestima. Zato sam ga i nazvao intelektualcem vampirom – zaključio je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.