ZENICA Naučno-stručna konferencija o temi "Mogućnost IZBiH u prevenciji ovisnosti o kockanju“

Dizdarević: IZBiH želi ponuditi teorijski predložak za borbu protiv kockanja

Muftija Dizdarević istakao je da se IZBiH, kao odgovorna institucija, ne brine samo o duhovnim potrebama stanovništva nego i o drugim elementima koji utječu na svakodnevni život zajednice

Fena

S današnje konferencije

Foto: Fena


Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) i Islamsko pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici (IPF), domaćini su današnje naučno-stručne konferencije u Zenici o temi "Mogućnost IZBiH u prevenciji ovisnosti o kockanju“. 

Konferenciju, na kojoj će biti prezentirano šest istraživanja te ukupno deset radova, u ime reisu-u-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića, otvorio je zenički muftija hafiz Mevludin ef. Dizdarević. 

Muftija Dizdarević istakao je da se IZBiH, kao odgovorna institucija, ne brine samo o duhovnim potrebama stanovništva nego i o drugim elementima koji utječu na svakodnevni život zajednice. 

- U tom pogledu, problem ovisnosti o kockanju i tzv. problematičnog kockanja, iznimno je izražen problem pa IZBiH, kao odgovorna institucija, nastoji da ponudi stanovite odgovore. IZBiH ne može donositi zakonska rješenja, ne može provoditi zakone, ali može u svom kapacitetu doprinositi da se taj problem, koliko je moguće, drugačije tretira - kazao je muftija Dizdarević. 

IZBiH, kako navodi, pokušava da kroz svoje istraživačke i druge resurse, kao što je i IPF i druge znanstveno-istraživačke institucije, u sinergiji s drugim institucijama, doprinese znanstvenom elaboriranju problema kocke te ga "osvijetli na dostojanstven način“. 

- Želimo da ponudimo teorijski predložak društveno-političkoj zajednici za adekvatno djelovanje i sučeljavanje s ovim problemom - podvukao je Dizdarević. Količina novca koja se ulaže u kockanje, kao i njegova dostupnost i u ruralnim sredinama svjedoči da taj opće-društveni problem poprima pandemijske razmjere, pa ni njegova rješenja nisu jednostavna. Zato je ambicija IZBiH, ističe muftija Dizdarević, da pokušaju barem ukazati na problem te dati neke smjernice kako se s tim problemom suočiti na adekvatan i dostojan način. 

S tim ciljem su, ističe, 2019. godinu proglasili i Godinom borbe protiv ovisnosti o kockanju. - Naravno, to nije nimalo jednostavan posao i zahtijeva umrežavanje svih faktora društva, ali mislim da smo pokušali doprinijeti koliko je moguće da se problem riješi - kaže Dizdarević, dodajući kako je današnji skup u Zenici i "finale“ ovogodišnjeg doprinosa u borbi protiv tog problema, s kojeg će biti štampan i zbornik radova. 

IZBiH se, kako je rečeno, u kontinuitetu bori protiv svih oblika društvenih devijacija, a kroz svakodnevnu mektepsku nastavu, koju pohađa oko 70.000 djece, IZBiH daje svoj doprinos u prevenciji, što smatra i važnijim poslom nego samom borbom protiv kockanja.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na