REAKCIJE

Memić: Zašto nas lažete, migranti nisu odvedeni u Ušivak, nego u Blažuj

Koji je interes Ministarstva da laže lokalnu zajednicu, pita se Memić

Memić: Kanalizacija nije ispravna na lokalitetu Blažuj. Avaz

Avaz.ba

11.12.2019

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić uputio je danas otvoreno pismo Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi Kantona Sarajevo u kojem ističe svoj stav po pitanju dolaska migranata u kasarnu u Blažuju. 

U pismu se navodi:

Migranti su dovedeni na prostor općine Ilidža i smješteni u kasarnu, a najava je bila da idu u Ušivak pa tek u Blažuj. Koji je interes Ministarstva da laže lokalnu zajednicu? Ovakvo ponašanje je dokaz da zaduženi za ovaj problem ne znaju šta rade i ne znaju da rade svoj posao. Osvjetljenje na brzoj cesti ne radi dvije godine, ko će biti kriv kada se desi udes i pogine stranac? Po kojem zakonu mogu biti dovedeni ljudi bez prijave boravka i zašto se ne osiguraju prijave imena u policijskoj stanici i Općini? Kanalizacija nije ispravna na lokalitetu Blažuj, ne može radove bez dozvole Općine raditi vodovod i kanalizacija. 

Tražimo dozvolu da inspekcija uđe u prostor i utvrdi stanje. Ukoliko strane firme budu angažirane, tražit ćemo da se dozvole za rad kontroliraju. Moramo zvanično znati ko upravlja kampom i ko je odgovorno lice. Ukoliko se firmama u Blažuju nanese šteta, koje osiguranje pokriva štete koje nanesu migranti privrednicima? Tražimo da se angažira osiguranje za osnovnu školu u trajanju od šest ujutro do šest sati uvečer kako bi se stanovništvu obezbijedila sigurnost. Ukoliko se migranti budu neorganizirano kretali po Blažuju, poduzet ćemo mjere da to ne dozvolimo - rekao je Memić u reakciji. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.