AKTUELNO

Hujdur: Zbog čega regionalna deponija ne bi bila u Stocu ili Čitluku, umjesto u Mostaru, turističkom mjestu

Tokom današnjeg sastanka odvijali se protesti građana. Fena

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

11.12.2019

Bez konkretnih pomaka i rješenja danas je u Gradskoj vijećnici u Mostaru okončan sastanak predstavnika Grada Mostara, Kantonalnog ministarstva trgovine, okoliša i turizma i Federalnog ministarstva okoliša i turizma te predstavnika Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ u vezi s problemom deponije "Uborak". Uoči i tokom skoro dvosatnog sastanka ispred Vijećnice je trajao mirni protest mještana okupljenih oko Inicijative.

Zbog činjenice da se danas nisu odazvali kantonalni ministri trgovine, turizma i okoliša te prostornog uređenja i građenja Ajdin Teletović i Suad Hasandedić, dogovoreno je da naredni sastanak bude održan do ponedjeljka, do kada se očekuje i povratak gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića s liječenja u Zagrebu, a predstavnici Inicijative insistiraju i na prisustvu Nevenka Hercega, premijera HNK.

Kantonalni ministri svoje su odsustvo, kako je to rečeno nakon sastanka, opravdali sjednicom Vlade HNK, koja je prekinuta u 12:15 sati.

- Nepojavljivanje ministara je, blago rečeno, neozbiljno, jer jedino oni mogu dati odgovor na ovo pitanje. Jednostavno, nismo imali prave sagovornike, poslani su predstavnici, koji nisu prave adrese. Nama se žuri, nama je potreban hitna reakcija i hitno rješenje - kazao je Omer Hujdur u ime Inicijative na pres-konferenciji nakon sastanka.

Mještani će, istakao je on, ostati na „Uborku“ sve dok ne dobiju pismene garancije za svoje zahtjeve. Traže da se deponija ne proširuje na drugu lokaciju.

Hujdur je apelirao na sve organe da povuku policiju s deponije, kazavši da oni nisu kriminalci. Već ljudi koji se bore za pravo na dostojanstven život.

- Ako deponija nema okolinsku dozvolu, pitanje je da li je proitvzakonito da mi budemo tu? Na koncu, zbog čega bi regionalna deponija bila u Mostaru, zašto to ne bi mogao biti Stolac ili Čitluk?Jer, nije prirodno da grad koji temelji privredu na turizmu ima regionalnu deponiju - kazao je on.

S druge strane, kada je riječ o novoj lokaciji, odnosno proširenju deponije, Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika, navela je da je Grad Mostar, u skladu s ranijim odlukama Gradskog vijeća, izvršio eksproprijaciju zemljišta za tu namjenu, za šta je plaćeno 2,5 miliona maraka. U cijeloj priči sporna su i dva kredita koja vraća JP „Deponija“, a riječ je o desetinama miliona maraka.

Negirala je da je ona bila ta koja je zatražila intervenciju policije na „Uborku“ u ponedjeljak.

- Nemojte mene, kao osobu, stavljati u kontekst da sam ja naredila policijsku intervenciju. Ja to nisam uradila, niti mogu, policija ima zakon o javnom redu i okupljanju - kazala je Komadina.

Za sutra je zakazan sastanak stručne grupe koja je osnovana u junu radi iznalaženja moguće nove lokacije za deponiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.