SARAJEVO

Danas sastanak delegacija SDA i HDZ-a

Ranije je najavljeno da će sastanak u petak održati i lideri SBB-a, SDA i DF-a, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić

Čović i Izetbegović: Sutra sastanak. Avaz

Piše: S. D.

12.12.2019

U Sarajevu u 15 sati u zgradi Parlamenta BiH bit će održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. 

Tema bi trebalo biti formiranje Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH, čemu bi trebao prethoditi izbor predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika.  

Današnji razgovori trebali bi pokazati hoće li Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja ovog mjeseca i hoće li biti pokrenute aktivnosti za izbor Federalne vlade.

Naime, iz HDZ-a su nedavno poručili da je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora", koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.

Iz SDA su ranije saopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara.

Inače, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izabran na tu poziciju 5. decembra, dobio je ove sedmice liste kandidata za ministre i njihove zamjenike u državnoj vladi od stranaka iz Republike Srpske te od HDZ-a.

Da bi predsjedavajući Vijeća ministara mogao poslati liste s imenima na provjere u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, neophodno je da imena kandidata za ministre i zamjenike dostavi i SDA sa svojim koalicionim partnerima.

Ranije je najavljeno da će sastanak u petak održati i lideri SBB-a, SDA i DF-a, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Nakon ovosedmičnih sastanaka zasigurno će se situacija u vezi s formiranjem vlasti iskristalizirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.