SARAJEVO

Fogo: Edukacija ključna za razvoj BiH

Oduševljen sam idejama koje rješavaju svjetske probleme, poručio Fogo

Fena

11.12.2019

Detalji prilikom današnje posjete delegacije NATO-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Internacionalni univerzitet "Burch" danas je bio domaćin delegaciji NATO-a, predvođenoj admiralom Džejmsom Fogom III (James Foggo), komandantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Fogo je iskoristio priliku da se, tokom kratkog boravka u Bosni i Hercegovini, iz prve ruke informira o konceptu poduzetničkog univerziteta kao jedinog takvog u BiH i regionu.

- Kada sam čuo za "Burch", želio sam doći i uvjeriti se kako radite, jer je takav način edukacije ključan za razvoj BiH - istakao je Fogo.

Ovaj univerzitet jedini je s poduzetničkim pristupom, gdje se studenti uče kako poduzetnički, inovativno i kritički razmišljati. Poduzetnički univerzitet podrazumijeva i saradnju obrazovnih institucija s državnim i privatnim institucijama radi razvoja bh. ekonomije.

Admiral Fogoe, kroz razgovor s osobljem i studentima, uvidio je da obrazovne institucije mogu pomoći državi i društvu u pripremanju mladih ljudi da, nakon završetka studija, pokrenu i realiziraju ideje te uđu u svijet poduzetništva ili budu inovatori i pokretači promjena u kompanijama u kojima se zaposle.

Admiralu NATO-a predstavili su se studenti Univerziteta, koji su svoje ideje pretvorili u startup projekte i kompanije. Oni, između ostalog, rade na razvijanju aplikacije za liječenje depresije i mentalnih bolesti, pronalasku lijeka za tuberkulozu, razvijanju softvera za poboljšanje produktivnosti zaposlenih, na SOS narukvicama za sprečavanje nasilja i ostalim inovativnim projektima.

- Oduševljen sam idejama koje rješavaju svjetske probleme. S obzirom na to da je BiH u procesu reformi i tranzicije, ključan je doprinos obrazovnog sistema koji će mladima omogućiti da, nakon završetka školovanja, ostanu u BiH, a stečeno znanje, vještine i ideje koje imaju realiziraju u BiH. Takav pristup pomoći će transformaciji društva općenito, a vi ste dobar primjer za to - poručio je Fogo.

Univerzitet "Burch" studentima pruža poseban sistem obrazovanja, gdje se uz teoriju poseban fokus stavlja na praktičnu nastavu te su uvedeni predmeti poduzetništva i upravljanja na sve odsjeke. U nastavnom procesu, osim profesora, aktivno su uključeni eksperti iz prakse koji kroz praktične primjere i iskustvo pomažu studentima da bolje razumiju određenu materiju, realni sektor i život općenito.

- Univerzitet "Burch" djeluje proaktivno i u svim segmentima razvoja sigurnosti i izgradnji mira u državi i regionu kroz privlačenje najtalentovanijih studenata u sferama biznisa, inžinjeringa, umjetnosti, politike i drugih oblasti. Rijetki smo primjer gdje je uspostavljena direktna veza između studija te primjene stečenog znanja u realnom sektoru i životu. Naš cilj je da zadržimo mlade u BiH - izjavio je rektor Univerziteta Mersid Poturak.

U delegaciji NATO-a bili su i Marti J. Bisel (Bissell), komandantica snaga NATO-a, u BiH te general Vilijam Edvards (William Edwards), koji će od sutra preuzeti poziciju komandanta Štaba NATO-a u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.