PARLAMENT BiH Komisija Predstavničkog doma izjašnjava se o zahtjevu Ustavnog suda BiH

Milorad Dodik traži ukidanje zakona kojim se zabranjuje isticanje drugih zastava uz državnu

Izmjenama koje Dodik osporava regulirano je kada i gdje se ističe ovaj simbol

S. D.

Milorad Dodik

Foto: Avaz


Godinu nakon konstituiranja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u naredni utorak zasjedat će Ustavnopravna komisija tog doma. Jedna od tačaka dnevnog reda Komisije je i zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora iz tog parlamentarnog tijela o zahtjevu koji je Ustavnom sudu podnio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. 

Sudeći prema dostavljenoj dokumentaciji, Dodik osporava izmjene i dopune ovog zakona donesene 2004. godine, za koje navodi da ih je tada usvojila Parlamentarna skupština BiH, ali nije ih potvrdilo Predsjedništvo BiH, čime je, ocjenjuje on u zahtjevu, prekršen Ustav BiH.

Stoga je Dodik od Ustavnog suda BiH zatražio da provede postupak ocjene ustavnosti tog zakona i da ga ukine.  

Suština Dodikovog zahtjeva odnosi se na to da su 2004. godine donesene izmjene Zakona o zastavi, a kojima je regulirano u kojim prilikama i gdje se sve smije isticati državna zastava.

Među tim odredbama je i ona da se “druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće isticati zajedno sa zastavom BiH“.

Ukoliko bi Ustavni sud BiH u predstojećem postupku uistinu potvrdio Dodikove navode da je pri donošenju izmjena Zakona o zastavi BiH prekršen ustav BiH, to bi značilo da bi odredbe o zabrani isticanja, primjerice zastave RS uz zastavu BiH, na čemu je insistirao Dodik prilikom ulaska u Predsjedništvo BiH, bile stavljene van snage. Ali o tome će konačnu riječ dati Ustavni sud BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na