TUZLA

Ribičič: Morate naći rješenje i ubijediti međunarodnu zajednicu da vam je potreban suveren status

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

12.12.2019

Zlatko M. Knežević. E. Skokić

Govoreći na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli o temi „Reforma izbornog zakonodavstva“, prof. dr. Ciril Ribičič, profesor emeritus Univerziteta u Ljubljani, smatra da naša država mora ispuniti minimum međunarodnih standarda, odnosno implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava.  

- Malo je zemalja ili slučajeva u kojima toliko traje realizacija presude Evropskog suda. Stajališta sam da morate naći rješenje i ubijediti međunarodnu zajednicu da vam je potreban suveren status. Trenutno je osnovni problem što BiH nije normalna zemlja, nije slobodna i suverena, jer još o njenoj sudbini odlučuje međunarodna zajednica – kaže prof. dr. Ciril Ribičič, jedan od najznačajnijih regionalnih stručnjaka za ustavno pravo.

Naša država, prema mišljenju prof. dr. Dženete Omerdić s Pravnog fakuletata Univerziteta u Tuzli, poprilično dobro stoji s normativnim aktima, odnosno međunarodnim standardima i konvencijama, ali, kaže ona, imamo međusobno proturječne odredbe u Ustavu BiH, gdje se u jednom dijelu garantiraju ljudska prava, a u drugom osporava aktivno ili pasivno biračko pravo.

- Imamo posljednju presudu u slučaju gdje je apelant bio Božo Ljubić i gdje je, prema mom mišljenju, etnički identitet stavljen ispred međunarodnih standarda. Čekamo epilog predmeta „Baralija“ pa da vidimo hoće li i u kojoj mjeri Ustavni sud BiH doslovno primjenjivati međunarodne standarde, jer smo ih kao država dužni primjenjivati – kaže Omerdić.

No, predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević ističe da po ko zna koji put država, odnosno zakonodavac, u predmetu „Baralija“ ne radi svoj posao.

- Imamo presudu koja je donesena prije deset godina, a zakonodavac nije izmijenio Izborni zakon. Mi dajemo zakonodavcu mogućnost da do maja naredne godine izmijeni Izborni zakon i omogući lokalne izbore u Mostaru. Zakonodavac bi to trebao uraditi, jer je to najbolje demokratsko, državotvorno, međunacionalno i evropsko rješenje. Druga varijanta je da interveniše Ustavni sud, što, svakako, nije dobro za demokratiju i budućnost zemlje – kaže Zlatko M. Knežević.

Ustavni sud BiH, prema riječima prof. dr. Kasima Trnke, trebao bi braniti Ustav i otklanjati probleme u pravnom poretku. No, kaže on, donesena je jedna kontroverzna odluka po apelaciji Bože Ljubića u kojoj se traži legitimno nacionalno predstavljanje u institucijama javne vlasti.

- Takva odluka može dovesti do daljnje diskriminacije građana u BiH. Znamo da se u Dom naroda FBiH posrednim putem biraju zastupnici i s ovakvom odlukom narodi koji su u manjini u nekim kantonima nikad neće imati svoje predstavnike u tom zakonodavnom tijelu. Znamo i da je politička odgovornost u slučaju "Božo Ljubić" prebačena na Izbornu komisiju BiH, koja je dio izborne administracije, ali od nje se tražilo da izvrši dodjelu mandata, što je politička odluka. Plašim se da nas to čeka i s izborom člana Predsjedništva BiH ako se u parlamentarnim klupama ne izmijeni Izborni zakon – kaže profesor Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.