TUŽILAŠTVO BIH

Marko Kovač optužen za zločin protiv čovječnosti u Foči: Poslušajte audiosnimak u kojem priznaje krivicu za rušenje Aladže

Tužilaštvo BiH, Aladža džamija. Arhiv

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

12.12.2019

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je protiv Marka Kovača optužnicu koja ga tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Foče.

Optuženi se tereti da je 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske, učestvovao u progonu i zločinima nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, optuženi Kovač je vršio progon tako što  je planirao, naredio, poticao, pomagao u planiranju i pripremanju i učinjenju krivičnih djela te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, a nije poduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U okviru progona su počinjeni nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD-u Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani “Partizan”, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata.

Kovač je optužen za zločine protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi s drugim članovima iz KZ-a BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, "Avaz" je u aprilu ekskluzivno objavio audiosnimak koji je tada bacio novo svjetlo na rušenje Aladže, u kojem Kovač priznaje krivicu za rušenje te fočanske džamije.

- Aladža je nama bila posljednja. Da ti kažem jednu stvar, mi ne smijemo priznati. Pero Elez i Miro Stanić, mislim Stanić je tražio da se crkveno zvono doveze i da se tu diže crkva na Aladži umjesto džamije. Stanić je bio glavni za sve i predsjednik Srpske demokratske stranke i kriznog štaba i predsjednik crne ruke za likvidiranje brozovaca komunjara - moglo se čuti, između ostalog.

Ovo je 12. decembra 2018. godine o rušenju džamije Aladže u Foči rekao Marko Kovač, komandant Taktičke grupe Foča, koji danas živi u Kragujevcu, u razgovoru s još jednim vojnikom (identitet poznat redakciji). Na audiosnimku, koji je u posjedu „Dnevnog avaza“, Kovač instruira svog sagovornika kako da daje odbranu pred tužiocem u BiH, navodi ga da svu krivicu usmjeri na preminule Rajka Miloševića, koji je bio oženjen muslimankom, i Božu Šajina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.