SARAJEVO

Izetbegović nakon sastanka s Čovićem: Nemamo nikakav poseban rezultat

Iz SDA su ranije saopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara

Piše: S. D. - Al. Ti.

12.12.2019

S današnjeg sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Delegacije SDA i HDZ-a BiH, predvođene predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, okončale su bez konkretnih rezultata sastanak u Sarajevu. 

Izetbegović je kazao da nemaju nikakav poseban rezultat i da će biti dosta ovakvih sastanaka. Istakao je da SDA i HDZ ne uspijevaju naći rješenja, ali da se nada kako će ih u budućnosti ipak uspjeti naći.

- Tako traje već decenijama. Imamo naša razilaženja, ali ipak držimo stvari u FBiH i državi stabilnima. Mislimo da uvijek vrijedi nanovo razgovarati, jer za ova teška pitanja potrebno je imati deset, 19-20 sastanaka, da bi u 21. uslijedio rezultat – izjavio je Izetbegović.

Kako kaže, SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu FBiH zajedno s Vijećem ministara BiH, a da se HDZ BiH s tim ne slaže.

Izetbegović je nakon sastanka na pitanje novinara hoće li dostaviti imena kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH, ako HDZ ne pristane na formiranje Vlade FBiH, kazao:

- Mi ćemo sutra imati sastanak s gospodinom Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem, dakle SDA, SBB i DF, i mi ćemo zauzeti stav - kazao je Izetbegović, dodavši da SDA-u ne pada na pamet da pravi ultimatume i da se ne drži principa da ide Vijeće ministara za Federalnu vladu, ali da će zagovarati da barem budu imenovani predsjednik i potpredsjednik FBiH i da se otvori put formiranja Vlade FBiH. 

Lider SDA kazao je da vjeruje kako će SDA, SBB i DF sutra postići dogovor i po vertikali, uključujući i Vladu KS.

Lider SDA osvrnuo se i na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i kazao da će razgovori o tome biti nastavljeni. Kada je u pitanju presuda Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, predsjednik SDA kazao je da tu postoje neki pomaci te da se stvari kreću u pravom smjeru.

- Oko Mostara ponovo se ne slažemo. SDA smatra da Mostar treba odvojiti od razgovora koji se odnose na ova druga dva pitanja, Predsjedništvo BiH i Dom naroda, a HDZ ne smatra tako. Mi smatramo da s Mostarom treba požuriti. Lokalni izbori su za nekih deset mjeseci, a opći izbori za skoro tri godine, tako da bi, prema nama, to trebalo razdvojiti. Smatram da bi u ovim pregovorima trebala učestvovati i međunarodna zajednica – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je naglasio da od hrvatskog partnera očekuju i neke poteze koji se odnose na potpisivanje ugovora između Islamske zajednice u BiH sa državom, kao što su to uradile Katolička i pravoslavna crkva, te na provođenje presuda Ustavnog suda koje se odnose na bosanski jezik i konstitutivnost srpskog naroda.

Naglasio je da hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a da Bošnjaka, kojih ima 50 posto u državi, nije zastupljeno u tom procentu ni približno. 

- Hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a presude koje su dovele u pitanje izbore u Mostaru i izbore za Dom naroda FBiH insistirale su na jednakoj vrijednosti glasova ili približno jednakoj vrijednosti. Mi, Bošnjaci, smatramo da treba taj princip u potpunosti provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, da Bošnjaci, kojih je 51 posto u ovoj državi, ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama. Postoje procenti gdje nas nema dovoljno. Odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata poput finansija, gdje smatramo da nam ovaj put hrvatska strana treba pomoći da dobijemo Upravu indirektnog oporezivanja, tako da i mi učestvujemo značajnije u kreiranju onoga što je fiskalni okvir i općenito finansije – poručio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su iznesene neke želje o rasporedu u agencijama i da će se o tome razgovarati u dogledno vrijeme.

Ocijenio je da se imenovanje Vijeća ministara BiH mora privesti kraju i da je HDZ svoj posao završio. Što se tiče Izbornog zakona BiH, govora je bilo o Predsjedništvu BiH, Domu naroda i Gradu Mostaru.

On je rekao da su SDA i HDZ kazali ranije da će izbori u Mostaru biti, ali da, ako se želi pričati o sadržajnim stvarima, na čemu insistira SDA, onda je to složeniji proces.

- Ako želimo provesti presudu Suda u Strazburu o Mostaru i odluku Ustavnog suda o Mostaru, to je samo pitanje izbora 35 vijećnika u Gradskom vijeću. Naravno da HDZ može odmah potpisani bjanko te izmjene. Ako želimo pričati o nekim drugim stvarima o Mostaru, sadržajnim, a što želi bošnjačka strana i što razumijemo, čini mi se da to mora biti paket koji neće biti razgradiv na način kako to neko misli da se može napraviti. Ja sam i dalje umjereno optimističan da mi o ovome možemo naći zajednički dogovor - kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je rekao da HDZ BiH insistira na tome da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike, ističući da je teško doći do izmjena Ustava BiH.

Razgovaralo se i o Domu naroda FBiH, a Čović je kazao da je stav HDZ-a BiH da "17 predstavnika u Domu naroda FBiH treba biti izabrano legitimno".

- Ne možemo apsolutno prihvatiti da Klub Hrvata popunjava bošnjačka politička opcija ili neka druga opcija. Na isti način ne želimo da Hrvati iz zapadne Hercegovine popunjavaju Bošnjake u Domu naroda - kazao je Čović.

On je kazao da HDZ traži minimum kako bi BiH funkcionirala kao zemlja tri konstitutivna i jednakopravna naroda.

Što se tiče FBiH, istakao je da se ide s reorganizacijom ministarstava i nakon toga dogovarat će se o resorima i imenima. Čović je rekao kako vjeruje da će uskoro doći do dogovora o resorima u entitetu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.