OTKRIVAMO Udruženje “Istočna alternativa RS” opet provocira

Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice: Kakvi spomenici Handkeu i Čurkinu

Još jedan besmisleni zahtjev, kaže načelnik Srebrenice

E. Skokić

Srebrenica: Pavlović došao iz Bratunca

Foto: Avaz


Marginalno Udruženje “Istočna alternativa RS”, na čelu s Vojinom Pavlovićem iz Bratunca, uputilo je Općini Srebrenica još jedan u nizu kontroverznih zahtjeva čiji je cilj podmukla provokacija žrtava genocida.

Pavlović je jučer u Općini Srebrenica predao zahtjev da se u tom gradu podignu biste nekadašnjem ruskom ambasadoru u Ujedinjenim narodima Vitaliju Čurkinu i austrijskom piscu Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini.

Uzelo maha

- Od vas čujem da su upućeni takvi zahtjevi, ali spomenici Handkeu i Čurkinu ili bilo kome drugom neće biti postavljeni u urbanom dijelu Srebrenice. Za takvo šta ne postoji saglasnost Skupštine općine Srebrenica i to je, po meni, još jedan besmislen zahtjev spomenutog udruženja - kaže za “Avaz” Mladen Grujičić, načelnik općine Srebrenica.

 • Grujičić: Nema saglasnosti

  Grujičić: Nema saglasnosti

  Foto: Avaz


Pavlović je, međutim, najavio kako će spomenike postaviti na privatnom zemljištu ako mu općinske vlasti ne dodijele parcelu ispred svog sjedišta ili na kružnom toku kod Robne kuće “Zvorničanka”, i to 9. januara, na Dan Republike Srpske.

- Smatram kako bi se i podizanje spomen-obilježja na privatnom zemljištu trebalo regulirati odlukama SO Srebrenica. Po cijeloj općini su postavljene spomen-česme ili spomen-ploče i, kad bi počelo njihovo uklanjanje, vjerujte da bi izbio rat. Postavljanje obilježja na privatnom zemljištu je uzelo maha i moramo imati propisane procedure i za to – kaže Grujičić.

Njegov prethodnik Ćamil Duraković ističe kako je Pavlović, koji je iz Bratunca, zapravo i jedini član Udruženja koje predstavlja. - Nijedan Bošnjak ne bi dozvolio postavljanje spomenika koji nemaju nikakve historijske veze sa Srebrenicom. Postoji zakon koji regulira obilježavanje masovnih stratišta, ali je u općini Srebrenica svako bošnjačko i srpsko selo s nekom vrstom centralnog spomen-obilježja. Ako bi se išlo takvim putem, onda ne bi bilo pedlja zemljišta u Srebrenici koje ne bi prekrivale spomen-ploče – kaže Ćamil Duraković, koji prognozira kako će Pavlovićeva inicijativa doživjeti fijasko kao i prethodne.

 • Duraković: Postoje zakoni

  Duraković: Postoje zakoni

  Foto: Avaz


Uvreda za žrtve

Majke Srebrenice, koje su se jučer okupile na Trgu slobode u Tuzli, ističu kako ih ne začuđuju inicijative raznih nevladinih organizacija koje kontinuirano negiraju genocid u Srebrenici.

- Pavlovićev zahtjev je klasična provokacija. Ideju za bistu mu je dao svijet, odnosno Komisija koja je Handkeu uručila Nobelovu nagradu. To je uvreda za žrtve, a nas je još jednom razočarao cijeli svijet, pogotovo država Švedska - kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”. 

 • Begović: Svijet je to dozvolio

  Begović: Svijet je to dozvolio

  Foto: Avaz


Pavlović tvrdi da je Handkeova bista već u izradi i da će taj poduhvat njegovo Udruženje “Istočna alternativa RS” koštati 12.000 KM

Suljagić: Zahtjev je stvar lokalnih vlasti

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, rekao je u izjavi za “Avaz” kako ne komentira izjave marginalnih, lokalnih, proruskih i takozvanih nevladinih organizacija.

- Prava adresa je lokalna vlast, odnosno političari u vlasti koji ne negiraju genocid. Oni se trebaju očitovati - kaže Suljagić. 

 • Suljagić: Ne komentira

  Suljagić: Ne komentira

  Foto: Avaz


Više o temi Mladen Grujičić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na