RAZGOVOR

Ranko Rajović: Kad bih se ja pitao, djeci ne bih dao telefon prije 14. godine

Najveća opasnost današnjeg stila života je činjenica da nam djeca stalno sjede, kazao je Rajović

Rajović: Djeca nam stalno sjede. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

13.12.2019

Moramo pustiti da dijete skače i trči kako bi mu se mozak razvijao. Djeca nam danas sjede po deset sati dnevno, a prije samo 40 godina bila su non-stop u pokretu, kazao je u razgovoru za “Avaz” novosadski doktor Ranko Rajović, specijalista neurofiziologije, osnivač Mense u BiH, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Prazni parkovi

On će danas u Sarajevu, u saradnji s “BH Telecomom” i “Samsungom”, održati besplatno predavanje pod nazivom “Izazovi odgoja djece u digitalno doba”. Djeca su oduvijek u fokusu njegovog naučnog rada i života. A izazov je, zna dr. Rajović, biti i dijete i roditelj u novoj eri.

Opasnost današnjice je, kaže, da su istraživanja već dokazala da duboki dijelovi mozga kod djece neće biti razvijeni zbog pretjeranog sjedenja.

- Granica kad djeca počinju koristiti moderne tehonologije se spustila. Kad bih se ja pitao, djetetu ne bih dao telefon možda ni do 14. godine. Nove tehnologije jesu korisne, ali se mora odrediti granica. Skoro 50 posto djece nema razvijenu finu motoriku - istaknuo je Rajović.

Za početak, ma kako strašno zvučalo, ali fiksacija oka u ekran telefona dovodi do toga da djeca više nisu u stanju čitati duže od 15 minuta.


Generacijski problem

- Za 20 godina, ova generacija će biti u problemu. No, nadam se da će generacije koje dolaze, biti svjesne opasnosti, problema i prednosti tehnologije. Nama su sada problem ova generacija i roditelji koji ne shvataju koliko je sve opasno - kazao je Rajović.

Zato je, kaže na kraju, baš kao i u svemu u životu, važno znati gdje je granica, napraviti balans, jer bez tehnologije nema ni budućnosti.


Obavezna registracija

Predavanje dr. Rajovića održat će se danas u 18 sati u Sportskoj dvorani Novo Sarajevo. Namijenjeno je, prije svega, roditeljima, ali i učiteljima, nastavnicima...  

Ulaz je slobodan, ali je, zbog ograničenog kapaciteta sale, obavezna prethodna registracija putem linka https://bit.ly/2YBtl85, nakon čega će posjetioci na svoj e-mail dobiti QR Code, koji je i ulaznica.

Pred roditeljima je danas mnogo izazova, treba otkriti koje su zamke i gdje roditelji griješe, kaže Rajović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.