SARAJEVO

Pendeš i Gajdoš razgovarali o saradnji ministarstava odbrane BiH i Slovačke

Pendeš zahvalila na podršci Slovačke, kao članice NATO-a, Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Sastanak održan u Domu OSBiH u Sarajevu. Fena

Fena

13.12.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Slovačke, koju je predvodio ministar odbrane Peter Gajdoš.

Na sastanku u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu razgovaralo se o  saradnji dva ministarstva i procesu euroatlantskih integracija.

Pendeš je zahvalila na podršci Slovačke, kao članice NATO-a, Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao i na značajnom doprinosu slovačkog kontingenta oružanih snaga koji učestvuje u misiji Althea (EUFOR).

Razgovaralo se i o unapređivanju bilateralne saradnje u oblasti odbrane i učešću u operacijama podrške miru, u kojima pripadnici oružanih snaga Slovačke i Bosne i Hercegovine značajno doprinose stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu.

Također, na sastanku su razmijenjene i aktuelne informacije o najvažnijim aktivnostima ministarstava odbrane i oružanih snaga dvije zemlje, budućim zadacima i planovima, s posebnim naglaskom na planove modernizacije oružanih snaga u obje zemlje. Delegacije su izrazile uvjerenje da će se saradnja u oblasti odbrane još i više intenzivirati.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović, kao i slovački ambasador u BiH Martin Kačo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.