KRIZA

Pogledajte kako izgleda privremena ambulanta za migrante u Blažuju

Kod jednog broja migranata uočena je šuga, za šta im je omogućen pravilan tretman uz tuširanje i novu odjeću

Piše: I. K. / Avaz.ba

14.12.2019

Pregledana 392 pristigla migranta - Avaz
Mobilni timovi u Blažuju prvu pomoć pružaju od prvog dana - Avaz
Privremena ambulanta uspostavljena je uz pomoć Danskog vijeća za izbjeglice - Avaz
Kod jednog broja migranata uočen je scabies - Avaz
Šest timova CKFBiH za nepuna dva mjeseca rada pružilo 2.030 usluga zdravstvenih pregleda - Avaz

Na zbrinjavanju migranata koji su prije nekoliko dana prebačeni iz Unsko-sanskog kantona i kampa Vučjak u Sarajevo, preciznije kampove Ušivak i Blažuj, uveliko radi Crveni križ Federacije BiH. 

Naime, Federalni crveni križ u saradnji s Danskim vijećem za izbjeglice radio je na zdravstvenim pregledima i intervencijama prve pomoći za sve migrante pristigle u Ušivak u noći 10. decembra. 

Pregledana su 392 pristigla migranta, kojima je pružena pomoć u vidu čišćenja i previjanja rana, pregleda i konsultacija, s fokusom na prevenciju od nastanka šuge. 

- Od prvog trenutka premještanja migranata iz Vučjaka u Sarajevo naše ekipe su bile na licu mjesta. Jedan dio osoblja pružao je podršku tokom iseljavanja migranata iz Vučjaka, dok je zdravstveni tim radio na dočeku u Ušivak. Bila je to duga, hladna i kišna noć u kojoj su prvenstveno volonteri, a potom i djelatnici kako Crvenog križa, Međunarodne organizacije za migracije i Danskog vijeća za izbjeglice tako i drugih organizacija neumorno radili do ranih jutarnjih sati - kazao je za "Avaz" Jasmin Nikšić, koordinator za zdravstvo u oblasti migracija u Crvenom križu Federacije BiH.

Od prvog dana prihvata migranata u kamp u Blažuju, mobilni tim prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH pruža usluge prve pomoći i radi na zdravstvenom zbrinjavanju uz timove Danskog vijeća za izbjeglice i Ljekara bez granica. Zajedno s Danskim vijećem za izbjeglice uspostavljena je i privremena ambulanta kako bi svim korisnicima omogućili zdravstvenu podršku.

- Već od prvog dana u Blažuju je Dansko vijeće za izbjeglice formiralo privremenu ambulantu, a uz logističku podršku Crvenog križa Federacije BiH. Naš mobilni tim prve pomoći prisutan je svakodnevno i u Blažuju, gdje sprovode intervencije prve pomoći najviše radi žuljeva, manjih rana i iritacija kože – dodaje Nikšić.



Migrantska kriza

Inače, mobilni timovi prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH svakodnevno i neumorno rade na zdravstvenom zbrinjavanju migranata koji se nalaze van kampova širom BiH.

Timovi su aktivni na području Tuzlanskog kantona, Kalesije, Ključa, Mostara, Bijeljine i Sarajeva uz finansijku podršku Civilne zaštite i humanitarne pomoći Evropske unije (ECHO), a preko Danskog vijeća za izbjeglice i projekat “Terenski/Mobilni timovi prve pomoći u odgovoru na migracije – kretanje stanovništva.” I u drugim dijelovima BiH Crveni križ ima formirane timove uz podršku donatora koji svakodnevno sprovode misiju Crvenog križa kroz humanitarno i zdravstveno zbrinjavanje migranata.

Do sada je ovih šest timova za nepuna dva mjeseca rada pružilo 2.030 usluga zdravstvenih pregleda i intervencija prve pomoći kao i 1.558 usluga psihosocijalne podrške.

- Kada govorimo o intervencijama koje naši mobilni timovi imaju na terenu, većinom su u pitanju rane koje se trebaju čistiti i previjati, zatim bolovi u mišićima, grčevi i žuljevi uzrokovani dugotrajnim hodanjem. Dosta osoba ima i prehladu, jer većinu svog vremena provode na otvorenom na niskim temperaturama izloženi vanjskim faktorima - ističe Nikšić.

Osim zdravstvenog zbrinjavanja, Crveni križ osigurava i toplu odjeću, vreće za spavanje, topli obrok, pakete hrane i higijene, kao i usluge spajanja porodičnih veza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.