SAOPĆENJA Reakcija Kantonalnog odbora

Oglasili se i iz SDA: Fortina vlada ostat će upamćena po Konakovićevom kriminalu

Iako je dobio šansu da godinu raspolaže s milijardu maraka, Forto nikakav strateški projekt nije realizirao

Avaz.ba
13.12.2019 18:06

SDA: Dokazali nesposobnost

Foto: Avaz

Vlada Edina Forte od svog formiranja nije imala perspektivu održanja. Zasnovana na neprincipijelnoj koaliciji SDP-NS-NiP, Fortina vlada nije bila izraz volje građana. Edin Forto osvojio je manje glasova od nekih kandidata koji na kraju nisu ni ušli u Skupštinu KS. Toliko o njegovom demokratskom legitimitetu, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

Kako se poručuje iz SDA, Fortin rad bio je "obilježen aferama i gafovima".

- Iako je dobio šansu da godinu dana raspolaže s milijardu maraka, Forto nikakav strateški projekat nije realizirao, čime je dokazao da je najnesposobniji premijer u historiji Kantona.

Sve što je trozubac NS-SDP-NiP sistemski radio bilo je sistemsko zapošljavanje njihovih kadrova, što je kulminiralo zapošljavanjem sestre zastupnice Naše stranke Neire Avdibegović u KJKP "Rad", koja je preko štele na konkursu "pobijedila" samohranu majku s djetetom s invaliditetom - ističu u SDA i dodaju:

- Građane je šokiralo i imenovanje Zarfe Dupovac, bivše direktorice Zavoda Pazarić osuđene za pronevjeru novca, u UO "Sarajevošuma", za šta punu odgovornost snosi Haris Bašić.

Još jedno stranačko zapošljavanje, ono u slučaju SDP-ovog Envera Zornića, dovelo je do, u historiji Kantona, nezabilježenog udara na ugled Kantona i grada Sarajeva - kažu iz SDA.

U SDA tvrde kako će "Fortina vlada bit će zapamćena kao Vlada čiji su sami ministri javno svjedočili o kriminalu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, koji je namještao tender od 500.000 KM svojim poznanicima

Isti toliko novca, koliko je štimao na tenderu (pola miliona), Konaković je dijelio protuzakonito i netransparentno, kupujući politički utjecaj, dok je pričao šarene laže o "borbi protiv korupcije".

Sve su to razlozi zbog kojih su izgubili povjerenje i međunarodne zajednice, koja je na kraju vidjela ko je i šta je Elmedin Konaković – sinonim za korupciju - tvrde u SDA.

Stranka demokratske akcije dalje navodi da je trenutna Vlada KS najveću uvredu građanima učinila na godišnjicu genocida u Sarajevu.

- Ono čime su najviše uvrijedili građane jeste ipak što su počeli dovoditi u pitanje istinu o agresiji i genocidu. Naša stranka je, na godišnjicu genocida 11. jula, na TVSA pustila bugarski film u kojem se negira genocid, te su odbili izviniti se majkama Srebrenice zbog toga - navodi se u saopćenju SDA.

Dok su se SDA, DF i SBB grčevito borili za nastavak NATO puta BiH, Konaković, Nikšić i Kojović bavili su se Kantonom, tvrde u SDA.

- Ljudi u BiH nikad neće zaboraviti da su SDP i NS bile jedine političke opcije koje su SNSD-u bile ponudile principe za formiranje Vijeća ministara, bez nastavka NATO puta Bosne i Hercegovine.

Tada su pokazali da su, zauzimanja budžeta, s naglaskom na Kanton Sarajevo, spremni izdati državne interese radi svojih privatnih interesa. Tako su pokazali da nisu dostojni biti dio vlasti ni na jednom nivou - zaključuje se u saopćenju SDA.

Komentari

NA VRH