SKANDALOZNO

Poslušajte razgovor Marka Kovača, optuženog za ratne zločine, i novinara "Avaza": Vi ste pobili moj narod, sram vas bilo

Pa, šta imaš ti da zoveš, treba optužba protiv vas, koji ste pobili moj narod, oko 100 ljudi, rekao je jučer Kovač

Piše: E. Trako

14.12.2019

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Marka Kovača, koja ga tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Foče, zatražili smo komentar od ratnog komandanta Taktičke grupe Foča.

Iznervirao se

- Nisam ja taj Marko – kazao je na početku razgovora Kovač.

Onda je, ipak, saslušao i, kad je čuo da ga pitamo o optužnici, uznemirio se i počeo psovati:

- Ne mlati bezveze, goni se u pi*** materinu!

Kovač danas živi u Kragujevcu i on je u 2018. godini priznao u razgovoru sa jednim svojim vojnikom da su oni odgovorni za rušenje džamije Aladže u Foči.

Novi poziv i insistranje na komentaru o optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, ipak je izrodio malo duži, ali skandalozan komentar.

- Pa, šta ti imaš da zoveš? Treba optužba protiv vas, koji ste pobili moj narod, oko 100 ljudi! Silovali žene, na Svetog Nikolu, sram vas bilo! Umjesto da vi odgovarate, vi nevine ljude optužujete, sram vas bilo! Šta imam s tobom da pričam više! Ja što sam imao, ja sam rekao sudiji, 'ajde zdravo – kazao je Kovač.

Nastavio je u istom tonu nakon što smo ga podsjetili da je protiv njega podignuta optužnica.

- Ma, pusti to, ne mlati bezveze. Treba da pokreneš preko novina i televizije optužbu na svoje ljude, koji su pobili moj narod. Ja sam svoj narod branio. Vi ste moje nabijali na ražanj, nabijali na kolje, silovali žene i djecu, sram vas bilo, i likvidirali. I šta vi od mene tražite, kako vas nije sramota – dodao je zločinac Kovač i spustio slušalicu.

Naš list u aprilu je, podsjetimo, objavio audiosnimak na kojem Kovač vodi razgovor sa svojim vojnikom, koji je, evidentno, poslužio i istražnim organima. Nakon toga smo u Beogradu razgovarali s Goranom Mojovićem, načelnikom inžinjerije TG Foča.

Dnevnik Marka Kovača: Sve pisao. Avaz

Ko je Želimir Trojer

- Aladžu džamiju u Foči i Turham Emin-begovu džamiju u Ustikolini nismo srušili ni Rajko Milošević ni ja. I jednu i drugu bogomolju porušili su isti vojnici iz mog sastava. Rukovođenje rušenjem i naredbu dobio je Božo Šajin, komandir prvog odjeljenja, zet pukovnika Marka Kovača. Njegova supruga je Milena, koja je kao profesor radila u Srednjoškolskom centru, gdje je radio i moj vojnik Želimir Trojer. Njegovo ime je i pukovnik Kovač, naveo je u svom ratnom dnevniku zajedno s još imenom umrlog vojnika Mije Vračara. Trojer je vojnik koji je porušio Aladžu i koji je ostao posljednji, jer je udahnuo čestice od Aladže i odmah nakon rušenja iste noći se javio u bolnicu u Foči. Osim ova dva imena koja su spomenuta u ratnom dnevniku Marka Kovača, postoji i šest vojnika koji i danas žive u Foči. Trojica od njih imaju status zaštićenog svjedoka – rekao je tada Mojović.

Mojović zna šta se događalo u Foči. Avaz

Kako je svjedočio u Beogradu

U Posebnom odjeljenju za ratne zločine na Višem sudu u Beogradu prije dvije godine, 2. marta 2017., saslušan je Marko Kovač.

Na pitanje sudije je li mu poznato kako je došlo do rušenja džamije Aladže u Foči, Kovač je tada odgovorio:

- Alijina vojska postavila je na rijeci Bistrici na mostu desetine protutenkovskih mina, koje sam ja odobrio da se prebace u Aladžu. Razmišljao sam gdje da se to stavi zbog sigurnosti i onda smo odlučili da se stavi u džamiju.

Na pitanje sudije ko je naredio da se mine sa mosta skladište u džamiju, Kovač je jasno rekao:

- Ja sam smatrao da su jedino tu bezbjedne.

Kako saznajemo, Tužilaštvo BiH ima informacije da je Kovač, pored Aladže džamije, učestvovao i u planiranju rušenja drugih džamija na području Foče.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.