IMENOVANJA

Zoran Tegeltija u ponedjeljak šalje na provjeru još sedam imena

SDA bi trebala utvrditi još imena četiri kandidata za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH

Zoran Tegeltija : Posljednje procedure za izbor novog saziva Vijeća ministara. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

14.12.2019

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najavio je da bi u ponedjeljak trebao dobiti imena kandidata za ministre za novi saziv Vijeća ministara iz SDA, SBB-a i DF-a. Već je poznato da je kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova Bisera Turković (SDA), kandidat za ministra sigurnosti je Fahrudin Radončić (SBB), a Sifet Podžić (DF) kandidat je za ministra odbrane BiH.

Stranka demokratske akcije trebala bi utvrditi još imena četiri kandidata za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Tegeltija je kazao da će Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) odmah dostaviti imena na provjere.

Također, Tegeltija je kazao da očekuje da ubrzo budu oknčane provjere u SIPA-i za ukupno 11 kandidata za ministre i zamjenike ministara koje su ranije dostavile stranke iz RS te HDZBiH, o kojima je CIK već završio procedure provjere.

Iz SNSD-a ranije je saopćeno da će njihovi članovi Staša Košarac i Vojin Mitrović biti ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno saobraćaja i komunikacija.

Iz DNS-a su iz reda ostalih kandidirali Draška Aćimovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

Hrvatska demokratska zajednica dostavila je svoju listu na kojoj je Vjekoslav Bevanda, koji ostaje na čelu Ministrstva finansija i trezora, kao i Josip Grubeša u Ministarstvu pravde. Ankica Gudeljević predložena je za ministricu civilnih poslova. Josip Brkić, Mijo Krešić i Ljiljana Lovrić predloženi su za zamjenike ministara vanjskih poslova, odbrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.